De wolf in onze gemeente
De wolf is terug in Nederland, ook in onze gemeente worden wolven gezien. De wolf is een wettelijk beschermde diersoort die een belangrijke rol speelt in de natuur. De provincie Utrecht is verantwoordelijk voor regels die bepaald zijn met betrekking tot de wolf.
De gemeente signaleert een groeiende bezorgdheid over de wolf die steeds vaker binnen onze grenzen opduikt. We begrijpen de vragen die inwoners en eigenaren van hoefdieren in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede hebben. Hoewel de bevoegdheid om op te treden tegen de wolf niet bij de gemeente ligt, zijn we wel in gesprek met de verantwoordelijke instanties. We organiseren in samenwerking met hen informatieavonden en gaan in een aantal gevallen ook persoonlijk langs bij mensen die een incident met de wolf hebben meegemaakt. We staan klaar om daar waar we kunnen te helpen met informatie en een luisterend oor te bieden.
Wat betekent de aanwezigheid van de wolf voor inwoners en dierhouders? Wat kunt u doen als u een wolf tegenkomt? Hoe kunt u uw vee beschermen? Op deze pagina leest u er meer over.
Wat te doen bij een ontmoeting met een wolf?
- Probeer kalm te blijven.
- Houd afstand tot de wolf, bij voorkeur 100 meter.
- Blijf op de toegestane paden en wegen.
- Komt de wolf te dichtbij? Ren niet weg, spreek luid en maak jezelf groot. Laat weten dat u er bent!
- Loop de wolf niet achterna.
- Voer of lok de wolf niet.
- Kom je welpen tegen? Ga dan zo snel mogelijk weg.
- Houd uw hond kort aangelijnd.
Uitgebreide tips over wat te doen bij een ontmoeting tussen wolven, paarden, mensen en honden leest u op de pagina Wolf en Mens op de website van BIJ12 (Verwijst naar een externe website)
Wolf gezien? Meld het bij het Wolvenmeldpunt BIJ12
Als u een wolf heeft gezien, vragen wij dit te melden bij Wolvenmeldpunt BIJ12(Verwijst naar een externe website). Dit landelijke Wolvenmeldpunt verzamelt waarnemingen om de verspreiding en het gedrag van wolven in Nederland beter in kaart te brengen. Uw melding draagt bij aan goed natuurbeheer en helpt schade aan vee te voorkomen.
Wat te doen bij een aanrijding met een wolf
- Rijd niet door.
- Bel met de politie via 0900 8844, niet met de Dierenambulance. Ook als het dier niet blijft liggen, maar doorloopt.
- Geef de locatie zo goed mogelijk door.
- Blijf op de plek van de aanrijding en wacht op politie of betrokken deskundige. Ga nooit zelf achter het dier aan.
- Neem een aangereden dier nooit mee, en geeft het niet aan onbevoegde derden. Dit is verboden want de wolf is een beschermde diersoort.
Lees meer op de website van BIJ12.nl(Verwijst naar een externe website).
Wolfwerende maatregelen voor dierhouders
Een wolf kan landbouwdieren aanvallen, zoals schapen, geiten, pony’s en alpaca’s. Op de webpagina van BIJ12 ‘Faunaschade PreventieKit’(Verwijst naar een externe website)voor de wolf leest u met welke preventieve maatregelen u schade door wolven kunt voorkomen of beperken. Ook leest u wat u moet doen wanneer er schade is opgelopen door de wolf.
Voor het plaatsen van wolfwerende rasters is subsidie(Verwijst naar een externe website) beschikbaar voor geregistreerde dierhouders. Informatie over de subsidie is te vinden op de website van de provincie Utrecht.(Verwijst naar een externe website)
Ook zijn er zijn wolvennoodsets beschikbaar, oftewel afweerrasters. Commerciële veehouders en hobbyhouders kunnen na een aanval van (vermoedelijk) een wolf tijdelijk kosteloos gebruikmaken van een raster. Bijvoorbeeld wanneer één of meer stuks vee (landbouwhuisdieren) zijn doodgebeten of gewond geraakt. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Faunabeheereenheid Utrecht(Verwijst naar een externe website).
Verantwoordelijkheden van overheden
In Nederland zijn verschillende overheidslagen betrokken bij het beheer (en de bescherming) van de wolf. De provincie Utrecht heeft de primaire verantwoordelijkheid voor de bescherming van de wolf en het nemen van maatregelen om schade aan vee te voorkomen. Bij acuut gevaar voor inwoners kan de gemeente handelen op grond van de Gemeente.
Het Rijk, oftewel de landelijke overheid, speelt een belangrijke rol in het opstellen van beleid en wetgeving met betrekking tot de bescherming van de wolf. Het Rijk zorgt ervoor dat de nationale regels en richtlijnen worden nageleefd en biedt ondersteuning aan provincies en gemeenten bij de uitvoering van hun taken. Voor meer informatie over de specifieke verantwoordelijkheden van de verschillende overheden kunt u terecht op de websites van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)(Verwijst naar een externe website) en BIJ12(Verwijst naar een externe website).
Meer informatie over de wolf en antwoorden op veel gestelde vragen zijn te vinden via het platform Wolven in Nederland(Verwijst naar een externe website).

Nieuws
14 maart 2025
Voor alle bosgebieden grenzend aan de Leusderheide, de kern van het wolvenleefgebied op de Utrechtse Heuvelrug, geldt tussen 15 maart en 15 september een aanlijnplicht voor honden. Deze maatregel is genomen door Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap, de provincie Utrecht, RUD Utrecht en de gemeente Zeist. Dit gezamenlijk genomen besluit volgt uit het unanieme advies van meerdere wolvenexperts, die de aanlijnplicht zien als een manier om incidenten tussen mens, wolf en hond te minimaliseren. Het hele bericht leest u op de website van de provincie Utrecht(Verwijst naar een externe website).