Gemeentebomen

We willen de gemeente zo groen mogelijk houden

We willen de gemeente zo groen mogelijk houden. Niet alleen voor een prettig aanzicht en koelte in de zomer, maar ook om vogels en insecten een plek te geven. Daarom verwijderen we bomen alleen als het niet anders kan. Voor elke boom die we verwijderen, planten we meestal ook weer een nieuwe boom.

Elk jaar laten wij één derde van onze bomen controleren door een externe partij. Sommige bomen, zoals zeer oude bomen, hebben extra controle nodig. Deze bomen controleren wij jaarlijks. De controleur kijkt of de boom nog gezond is en geen gevaar is voor de omgeving. Op zijn/haar advies snoeien wij de bomen of worden deze verwijderd. Op deze manier controleren we elke boom om de 3 jaar.

Bomen die die opeens dood zijn gegaan door vandalisme, ziekte of schade door bijvoorbeeld extreem (droog) weer worden gekapt. Ook bomen die niet goed wortelen of niet meer gewenst zijn door ruimtelijke ontwikkelingen worden verwijderd. Als bomen worden verwijderd, is faunaonderzoek naar de aanwezigheid van verblijf- of broedbomen noodzakelijk (Wet Natuurbescherming). De holten in bomen zijn soms een verblijf- of broedplaats voor vleermuizen, holenbroeders en evt. marterachtigen.

Een vergunning om de bomen te kappen is alleen nodig als de boom in beschermd gebied staat. Bekijk op deze kaart welke bomen er gekapt worden en met welke reden.

Om de groei te helpen en voor de veiligheid snoeien wij eens in de drie jaar in de herfst of winter gemeentebomen.

In de kroon van gezonde bomen snoeien we liever niet. De kroon is het bovenste deel van de boom. Voor de veiligheid worden langs voet- en fietspaden de onderste takken tot 2,5 meter hoogte gesnoeid. Bij wegen en pleinen is dit vaak hoger. Volgens de wet moet de doorrijhoogte daar namelijk 4,5 meter zijn. Wij snoeien zo min mogelijk vrijstaande bomen in plantsoenen en parken.

Wij snoeien ook geen bomen om bijvoorbeeld extra licht te creëren in particuliere tuinen, voor zonnepanelen of i.v.m. bladafval.

We snoeien niet alle bomen in de wintermaanden. Bij het snoeien van ABC-bomen*  in het verkeerde moment van het jaar kunnen ze gaan “bloeden” (lekken van sap uit de gemaakte snoeiwonden) of kan de bast beschadigen.

Behalve voor deze ABC-bomen geldt dit ook voor de walnoot en druif. Over het algemeen is het het beste om deze bomen te snoeien als ze helemaal in blad staan.

* ABC-bomen - Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk)

Woont u binnen de bebouwde kom van Cothen, Langbroek of Wijk bij Duurstede?

U heeft geen vergunning nodig voor het kappen van een boom in uw eigen tuin.

Heeft u een beschermde boom in de tuin heeft staan?

U heeft voor het kappen van een boom in uw tuin een omgevingsvergunning nodig.

Woont u in het buitengebied, het centrum van Wijk bij Duurstede of een park?

U heeft voor het kappen van een boom in uw tuin een kapvergunning (omgevingsvergunning) nodig.

Kapvergunning aanvragen Informatie over het kappen van bomen

We snoeien of kappen geen bomen om bijvoorbeeld meer licht te creëren in particuliere tuinen, voor zonnepanelen of i.v.m. bladafval. Heeft u een andere vraag of opmerking?