Bedrijfs- en zwerfafval

U bent als ondernemer zelf verantwoordelijk voor de inzameling en afvoer van uw bedrijfsafval. Neem dus zelf contact op met een afvalinzamelaar. 

Aanbieden van afval bij de milieustraat op de gemeentewerf is alleen mogelijk voor inwoners.

Geen zwerfafval, goed voor uw bedrijf en het milieu!

Poster van Alfred met de tekst geweldig dat jij Wijk schoonhoudt, bedankt!

Wist u dat in een schone omgeving meer klanten komen? En dat deze klanten ook meer geld uitgeven? Een schone omgeving zonder zwerfafval is dus niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de bedrijvigheid in onze gemeente! Bekijk deze infographic om meer te leren over het rendement van schoon.

Peuken

Liggen er regelmatig peuken op de grond rondom uw bedrijf? Plaats dan (verhoogde) asbakken op strategische plekken. Peuken zijn niet biologisch afbreekbaar.

De chemische stoffen die vrijkomen als peuken in de natuur terechtkomen, brengen het milieu ook ernstige schade toe. Wilt u rokers extra aanmoedigen om hun peuk niet op straat te gooien? Dan kunt u ook een peukenbak met een spelelement (ballot bin) ophangen. Bekijk de Hou ’t leuk met je peuk infographic voor meer tips.

Keurmerk

Voedselaanbieders in de gemeente (van patatkraam tot restaurant) kunnen het keurmerk Wijk Afvalvrij aanvragen. Bekijk de menukaart (pdf, 6 MB)of u aan de spelregels voldoet en hoe u het keurmerk aanvraagt. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op:

de afvaltelefoon: 06-18 726 687

Bereikbaar op dinsdag en woensdag van 15.00 – 17.00 uur.

of mail naar: afval@wijkbijduurstede.nl

Binnenkort komt hier een overzicht van de ondernemers met het Wijk Afvalvrij keurmerk.

Heeft u de ‘Neem gerust je eigen verpakking mee’ raamsticker al?

Bestel gratis op zerowastenederland.nl

Deel uw verhaal!

Houdt u zich binnen uw bedrijf bezig met het voorkómen van zwerfafval? Laat het ons dan weten. We delen uw verhaal hier graag als inspiratie voor andere ondernemers.

De gemeente biedt kleine bedrijven of instellingen de mogelijkheid om mee te liften met de inzameling van het huishoudelijk afval.  Het afval moet vergelijkbaar zijn met huishoudelijk afval en gescheiden worden aangeboden. 

U betaalt dan reinigingsrecht aan de gemeente

U krijgt hiervoor een kliko van 240 liter voor restafval en één voor PMD (plastic, metaal en drankkartons). PreZero leegt de kliko’s  om de vier weken. Naast het basistarief betaalt u per keer dat PreZero uw kliko leegt.

Wilt u extra kliko aanvragen?

U betaalt hier kosten voor.

Wilt u een ook een kliko voor GFT hebben?

Hiervoor hoeft u geen extra kosten te betalen.

Gebruik van ondergrondse container

Als u gebruik wilt maken van een ondergrondse container geldt hetzelfde basistarief. 

Heeft u een bedrijf in de binnenstad? En u kunt de kliko's alleen maar op de openbare weg of in het zicht plaatsen?

Dan geldt er een andere regeling.

U kunt dan gebruik maken van ondergrondse containers op de Markt en op het Walplantsoen. In de binnenstad mogen namelijk geen kliko's op de openbare weg staan. Het voordeel is dat u uw afval 24 uur per dag, 7 dagen per week kwijt kunt. Verder heeft u geen ruimte nodig voor de opslag van uw afval.

U sluit voor het gebruik van deze ondergrondse containers een contract af met de afvalinzamelaar van de gemeente.

De gemeente stelt ieder jaar de hoogte van het reinigingsrecht vast. Belastingsamenwerking Rivierenland in Tiel (BSR) verzorgt de aanslagen. 

Bel voor meer informatie over contracten en tarieven voor de ondergrondse containers in de binnenstad met de containerinformatielijn 0800-333 66 99.

Tarieven reinigingsrechten

Misschien wilt u een andere oplossing voor de inzameling van uw bedrijfsafval. Of u wilt uw kliko's vaker dan om de 4 weken laten legen. Dat regelt u dan zelf. Neem hiervoor contact opnemen met een afvalinzamelaar. 

Dit is dus niet altijd mogelijk als u een bedrijf heeft in de binnenstad.

De milieustraat is voor het brengen van (grof) huishoudelijk afval alleen nog toegankelijk voor inwoners van de gemeente. Alleen met de afvalpas gaat de slagboom bij de milieustraat open. 

De milieustraat is niet bedoeld voor bedrijfsafval!

Heeft u als bedrijf  een afvalpas voor een ondergrondse container? Het is niet mogelijk om deze afvalpas te gebruiken voor de milieustraat. U betaalt alleen voor het gebruik van de ondergrondse container (reinigingsrecht).

Bel dan met de containerservicelijn: 0800 - 333 66 99 op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Bekijk de ophaaldagen