Openbare buitenruimte in de gemeente

De openbare ruimte is van alle inwoners en iedereen maakt er gebruik van. Inwoners rijden over de wegen, de kinderen spelen in de speeltuinen, we recreëren in het groen. Daarom is het belangrijk dat het onderhoud goed is. De gemeente is hiervoor verantwoordelijk. De gemeente huurt voor een deel van het werk aannemers in. Doordat we een beperkte hoeveelheid geld hebben, moeten we precies bekijken hoe we dit ieder jaar uitgeven. Op de eerste plaats gaat het erom dat de inwoners een zo veilig mogelijk en goed gevoel hebben over hun woonomgeving. Daarbij is ook de kwaliteit van de onderhoudswerkzaamheden belangrijk.

Uitleg over het plan van de gemeenteraad

In 2019 besloot de Gemeenteraad een beheerkwaliteitsplan op te stellen voor 5 jaar, van 2020 tot en met 2025. Met dit plan maakte de raad een keuze over welke beeldkwaliteit de gemeente wil in de openbare ruimte. De uitleg hierover staat onderaan deze webpagina.

Landelijke standaard ingevoerd

Iedereen heeft een mening over hoe de openbare ruimte eruit hoort te zien. Dat kan soms enorm verschillen. Daarom is er een landelijk standaard systeem ontwikkeld. Zo weten de inwoners wat ze kunnen verwachten. En ook de aannemers weten hierdoor wat ze aan minimaal onderhoud moeten uitvoeren. Dit is de “CROW-normering”. De CROW maakt voor de kwaliteit van beheer en onderhoud onderscheid op vijf niveaus: A+ tot en met D. Voor elk gebied in de gemeente en op elk vakgebied is vastgesteld op welk niveau deze moet komen. Voor een A+ resultaat is er te weinig geld en personeel en met een D resultaat kan dit bijvoorbeeld een onveilige situatie opleveren. 

De resultaten staan in ons nieuwe dashboard

Om het resultaat van al het onderhoud in een overzicht te laten zien, is er een dashboard ontwikkeld. Hierin staan de gegevens die bekend zijn door controles. Op de afbeelding staat het “Dashboard Beheerkwaliteit gemeente Wijk bij Duurstede 2022”. Op de eerste pagina staan de resultaten. Op de tweede pagina vindt u een korte uitleg per onderdeel. In 2022 is op bijna alle beheeronderdelen gemiddeld de afgesproken beeldkwaliteit behaald. In de zomer bleken echter de resultaten in het beheeronderdeel groen achter te blijven. Hierop hebben we actie ondernomen.   

Dashboard Beheerkwaliteit (pdf, 763 KB)

Heeft u vragen of opmerkingen?

Bel met 0343-595 595 of mail naar: info@wijkbijduurstede.nl

Wat kunt u van de gemeente verwachten over de beeldkwaliteit in de openbare buitenruimte?

Groenonderhoud in de gemeente

Per 1 januari 2022 is er een nieuwe groenaannemer gestart binnen onze gemeente: Van der Bijl & Heijerman b.v.. Zij zijn de komende twee jaar verantwoordelijk voor het groenonderhoud en reiniging (onkruidbeheersing in plantvakken, gazon maaien, bladruimen, onkruid op verharding en meer).

Meer informatie over het onderhoud in onze gemeente