Bonifatius

Museum Dorestad

In 2017 was het 1300 jaar geleden dat de Engelse monnik Bonifatius in 716 zijn eerste reis naar het vasteland van Europa maakte. En daarbij kwam hij naar Dorestad (Wijk bij Duurstede). Hij zou grote invloed hebben op de ontwikkeling van Dorestad, Utrecht en zelfs van heel West-Europa. Alle reden dus om die reis te gedenken. 

De Stichting Bonifatius-Dorestad heeft een nieuwe brochure uitgebracht

Hierin staat wat er in Wijk bij Duurstede verwijst naar Bonifatius. Met de vijf plekken die beschreven staan, is een hele Bonifatiuswandeling te maken.

Wie zich verdiept in de geschiedenis van Nederland of stil staat bij de wortels van de Nederlandse cultuur komt vanzelf Bonifatius tegen. Voordat hij in 754 bij Dokkum werd vermoord, heeft hij 38 jaar lang Europa doorkruist. Ook heeft hij zeker zesmaal Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede, bezocht. Zijn eerste aankomst in 716 is op de Markt in de buitenmuur van de Grote Kerk te zien in de reliëfsteen. Deze reliëfsteen is daar in 2016 onthuld. Het was zijn eerste aankomst op het vasteland van Europa.

Drierivierenpunt voor Bonifatius

Een aangewezen plek om de reizen van Bonifatius tot je te laten doordringen is volgens de nieuwe brochure het 'drierivierenpunt' bij de huidige haven van Wijk bij Duurstede. Hier gaat de Rijn over in de Lek en in de Kromme Rijn.
Wie daar over de Lek naar het westen kijkt, ziet waar Bonifatius vanuit Londen vandaan kwam in 716. Na Dorestad werd Utrecht zijn bestemming, toen hij hoorde waar hij koning Radbod kon treffen. Beiden zijn te zien in de  bioscoopfilm 'REDBAD, 754 na Christus'.

Vanaf het 'drierivierenpunt' zie je in het oosten de Rijn. Daar kwam Bonifatius in 719 vandaan om als missionaris te gaan werken in wat nu de provincie Utrecht is. En daar kwam hij ook in 753 vandaan, met 52 medewerkers vanuit Mainz, voor zijn laatste missie. In 754 kwam het lichaam van de bij Dokkum vermoorde Bonifatius hier langs om in Fulda te worden begraven.

Bij Dorestad maakte de Rijn een bocht naar het noorden. Dat is nu de Kromme Rijn. Die is afgedamd in 1122 en begint tegenwoordig vanaf het drierivierenpunt met een 350 meter lang Inundatiekanaal. De langgerekte haven van Dorestad lag op de westoever van de (Kromme) Rijn.

De nieuwe brochure is in Wijk bij Duurstede gratis mee te nemen bij:

  • de VVV op de Markt
  • in de Mariakapel van de katholieke kerk (9.00-17.00 uur)
  • en in de Grote Kerk.

Hij is ook te downloaden van de website stucom.nl/bonifatius, de nieuwe website van de stichting Bonifatius-Dorestad.

In de introductievideo op deze website legt historicus Maarten van Rossum uit wat Bonifatius met Utrecht en Wijk bij Duurstede te maken heeft. Droogkomisch als hij is, stelt hij: 'Wij gunnen aan de Friezen Bonifatius volledig wat betreft de moord. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat Bonifatius in wat nu de Provincie Utrecht is aanzienlijk belangrijker is geweest en aanzienlijk langer aanwezig is geweest dan daar in Friesland om bij Dokkum vermoord te worden.'

Dat neemt niet weg dat Dokkum voor de nagedachtenis van Bonifatius heel belangrijk zal blijven met:

  • een openluchtkapel
  • een Bonifatiusmuseum
  • en een schedel die aan de missionaris en kerkhervormer wordt toegeschreven.

Er wordt dan ook aan een Bonifatius-wandelroute van Dorestad naar Dokkum gewerkt. Meer informatie vindt u op de website stucom.nl/bonifatius en Facebookgroep Bonifatius-Dorestad.

Wat denkt Maarten van Rossem over Bonifatius? Van zijn bezoek aan het Bonifatius-Dorestadmonument in Wijk bij Duurstede en aan de Bonifatiusexpositie in Museum Dorestad heeft RTV Utrecht een tv-programma gemaakt.

Van Rossem gaat in deze uitzending van 15 minuten ook in gesprek met ds. P.L. de Jong, ook al geen onbekende spreker in de media. De aflevering is terug te zien op Youtube. Deze uitzendingen worden ook vaak gebruikt op scholen. 

1300 jaar geleden maakte de monnik Bonifatius zijn eerste reis naar het vasteland van Europa. Het was zijn begin als missionaris. Het zou nog 38 jaar duren voordat hij als martelaar bij Dokkum zou sterven. Het comité Bonifatius-Dorestad-1300-jaar vestigt dit jaar de aandacht op de betekenis van Bonifatius voor de ontwikkeling van Midden-Nederland en van heel Europa met:

  • het boek Bonifatius in Dorestad (verkrijgbaar in de boekhandel).
  • en activiteiten.