Afvalbakken

Een aantal van de afvalbakken in onze gemeente wordt vervangen. Door de bakken op slimmere locaties te plaatsen, worden ze beter verspreid over de hele gemeente. Met deze nieuwe opstelling besparen we veel  kosten voor onderhoud en leging.

Hoe we beoordelen

Voordat we een nieuwe afvalbak plaatsen bekijken we eerst een aantal zaken. Zo ontstaat er geen wildgroei van afvalbakken in de gemeente. Waar we precies naar kijken en de antwoorden op veelgestelde vragen leest u hieronder.

Specifieke plaatsingscriteria

  1. De afvalbak moet goed te bereiken zijn voor de gebruiker.
  2. De afvalbak moet goed bereikbaar te zijn voor het legen. De bereikbaarheid voor het ledigingsvoertuig en de maximale loopafstand van afvalbak tot voertuig is 20 meter.
  3. De afvalbak wordt zoveel mogelijk geplaatst op een bestaande paal of hek.
  4. De afvalbak mag geen verkeersonveilige situatie veroorzaken, door bijvoorbeeld zicht op een kruispunt te verminderen.
  5. De onderlinge afstand van afvalbakken is tenminste 50 meter loopafstand.
  6. Winkels, horeca, etc. hebben een eigen verantwoordelijkheid m.b.t. afvalvoorzieningen en zwerfafval rond hun onderneming. (Artikel 16 van de gemeentelijke Afvalstoffenverordening).
  7. Er zijn geen speciale afvalbakken meer voor hondenpoep. Alle openbare afvalbakken mogen hiervoor gebruikt worden.
  8. In het kader van het hondenbeleid worden uitlaatroutes en honden losloopgebieden passend ingericht qua hoeveelheid bakken en slimme locaties.
  9. Het streven van de gemeente is:
    • om de inwoner zo goed mogelijk van dienst te zijn 
    • het aantal afvalbakken in de gemeente in lijn te hebben met de landelijke benchmark. 
      Hierbij houdt de gemeente rekening met het inwoneraantal en andere relevante gebiedscriteria.

Wanneer kan de gemeente afwijken van de plaatsingscriteria?

Afwijken van de plaatsingscriteria kan alleen gemotiveerd door de gemeente, team Beheer Openbare Ruimte (BOR). De motivatie moet tenminste de volgende onderdelen bevatten: 

  • De afvalbak op de afwijkende locatie (én de bakken in de directe omgeving samenhangend hiermee) moet het hele jaar een vullingsgraad van tenminste 50% per maand hebben.
  • De afwijkende locatie moet goed bereikbaar zijn voor uitvoerende lediging.
  • De afvalbak bevindt zich in een door de gemeente aangewezen hondenuitlaat route, snoeproute of hangplek.

Hieronder staan de uitgangspunten en visie voor het wel plaatsen van afvalbakken. De definities locatietypes staan in het Beheer Kwaliteit Plan (BKP) van de gemeente benoemd.

Begraafplaatsen

Uitgangspunt: 

Afvalbakken bij toegangen en op hoofdwandelroutes (daarnaast enkele mobiele minicontainers)

Visie: 

Bezoekers van begraafplaatsen zorgen goed voor deze omgeving, de vervuilingsdruk is laag. Wel hebben zij behoefte aan afvalbakken i.v.m. meegebracht planten- en bloemen afval.

Binnenstad / voetgangersgebied

Uitgangspunt: 

Is een hotspot met relatief veel afval. Een groter volume aan afvalbakken is hier noodzakelijk.

Visie: 

De binnenstad is het visitekaartje van de gemeente. Dit is het voetgangersgebied. Hier komen mensen samen, bezoeken toeristen het centrum en wordt er gewinkeld. Het centrum heeft een duidelijke verblijfsfunctie. De gebruiks- en vervuilingsdruk is hierdoor groter dan in de rest van de gemeente.

Parken

Uitgangspunt: 

Afvalbakken bij ingang of uitgang van het park.

Visie: 

Het gebied kenmerkt zich door de recreatieve functie. In een park wordt kort tot middellang gerecreëerd. Doordat er in het park geen voedselverkooppunten zijn, neemt de bezoeker het voedsel vaak zelf mee. Scholieren bezoeken dit gebied ook vaker waardoor afval kan blijven liggen. Van bezoekers wordt verwacht dat zij het afval weer mee naar huis nemen als er geen afvalbak is geplaatst.

Sportparken

Uitgangspunt:

Afvalbakken op belangrijkste looproutes.

Visie: 

Sportparken trekken vaak grote aantallen divers publiek van sporters en toeschouwers. De gebruiks- en vervuilingsdruk is groot met name in de weekenden (De clubs legen de afvalbakken zelf).

Honden uitlaatroutes & losloopgebieden

Uitgangspunt: 

Afvalbakken bij toegangen losloopgebieden en langs uitlaatroutes.

Visie: 

Een hondenuitlaatplaats of losloopgebied is een afgebakend gebied, geheel of gedeeltelijk omheind met een afrastering in of rondom een woonwijk waar honden worden uitgelaten. Op dit terrein is de vervuilingsdruk door zwerfvuil laag en er is voornamelijk ontlasting van honden te vinden.

Winkelcentra

Uitgangspunt:

Afvalbakken bij toegangen tot winkelgebied.

Visie: 

Een winkelgebied is een gebied dat zich kenmerkt door een winkelfunctie. Er is vaak een supermarkt en diverse kleinere winkels. Er zijn veel gebruikers, waaronder omwonenden. Vaak kennen de bezoekers de locatie. Verder is het afval vaak te herleiden tot de plaats van herkomst. De gebruikersdruk is hier hoog.

Bushaltes

Uitgangspunt: 

Afvalbak alleen bij de uitgaande bushaltes.

Visie: 

Tijdens het wachten op de bus eten of drinken veel reizigers dat zij verpakt van huis hebben meegenomen. Deze reizigers willen de verpakkingen weggooien voordat ze instappen.

Snoeproutes

Uitgangspunt: 

Hogere frequentie van afvalbakken noodzakelijk.

Visie: 

Snoeproutes kenmerken zich als een route waar veel scholieren komen. Vaak is dit een aanlooproute van de school naar de dichtstbijzijnde supermarkt, winkelcentrum of de fietspaden rondom de school. De vervuilingsdruk is erg hoog. Vaak gooien scholieren drink- en snackverpakkingen alsnog naast de afvalbak. De plaatsing van een afvalbak aan een snoeproutes is simpelweg maatwerk.

Grotere parkeerterreinen & carpoolplaatsen

Uitgangspunt: 

Afvalbakken bij wandeluitgangen van P-plaats en instapplaatsen carpoolplaats.

Visie: 

Parkeerterreinen kenmerken zich door veel ‘eenmalige en tijdelijke’ bezoekers. Doordat mensen afval in de auto verzamelen of bij het wachten kwijt willen is de vervuilingsdruk hier aanzienlijk.

Hangplekken & grote speeltuinen

Uitgangspunt: 

Afvalbak alleen bij de ingang.

Visie: 

Deze locaties worden gekenmerkt door gebruik door jeugd. De vervuilingsdruk is hoog en de sociale controle laag. Gebruikers hebben in de regel weinig gevoel met een schone omgeving wat maakt dat het plaatsen van meer afvalbakken weinig effect zal hebben.

Stadshaven

Uitgangspunt: 

Afvalbakken langs haven hoofdwandelroute.

Visie: 

Deze locatie kenmerkt zich door een verhoogd seizoensgebonden gebruik van de afvalvoorzieningen. Veelal eenmalige gebruikers waarbij soms scheepvaart afval met grotere volumes aan de orde is.

Kleine dorpskernen Cothen & Langbroek

Uitgangspunt: 

Afvalbakken in het historische centrum vlakbij verblijflocaties.

Visie: 

In het centrum van de kleine kernen is het rustig op straat. Hier wordt weinig zwerfafval achtergelaten. De bewoners maken vooral gebruik van de openbare ruimte. Het plaatsen van afvalbakken is maatwerk op slimme locaties.

Hieronder staan de uitgangspunten en visie voor het niet plaatsen van afvalbakken. De definities locatietypes staan in het Beheer Kwaliteit Plan (BKP) van de gemeente benoemd.

Bedrijventerreinen

Uitgangspunt: 

Geen afvalbakken.

Visie: 

Bedrijventerreinen zijn locaties waar zich in de regel in de buitenruimte tijdens het grootste deel van de dag weinig mensen ophouden of bewegen. De vervuilingsdruk is hier erg laag.

Buitengebied

Uitgangspunt: 

Geen afvalbakken.

Visie: 

Onder het buitengebied wordt verstaan het gebied buiten de bebouwde kom, recreatieplassen en bos- en natuurgebieden. Van bezoekers aan het buitengebied wordt verwacht dat zij meegebracht verpakkingen of afval mee naar huis te nemen. De aanwezigheid van afvalbakken kan in sommigen gevallen juist meer afval aantrekken dan gewenst is.

Bij bankjes

Uitgangspunt: 

Geen afvalbakken i.v.m. geuroverlast.

Visie: 

Nu alle afvalbakken in de gemeente ook dienst doen als hondenpoep bakken is het niet meer wenselijk dat er direct naast bankjes afvalbakken geplaatst staan i.v.m. geuroverlast. Bij bankjes zal per locatie moeten worden beoordeeld of op enige afstand van het bankje plaatsing van een afvalbak meerwaarde heeft.

Kleine wijk-speelplekken & trapveldjes

Uitgangspunt: 

Geen afvalbakken.

Visie: 

Kleine wijkspeeltuintjes, gelegen tussen woonblokken worden veelal gebruikt door kinderen van aanliggende huizen. De vervuilingsdruk is gemiddeld. Omdat bewoners begaan zijn met hun leefomgeving en hun afvalcontainers vaak aangrenzend aan de achterzijde van de woningen staan, verwachten we van de gebruikers dat zij afval in hun eigen container deponeren.

Woonwijken

Uitgangspunt: 

Geen afvalbakken, tenzij het een snoeproute of hondenuitlaat route betreft.

Visie: 

In de woonwijken is het veelal rustig op straat. De vervuilingsdruk is in de regel laag. De bewoners maken voornamelijk gebruik van de openbare ruimte. Zij zorgen goed voor hun directe leefomgeving. We verwachten van bewoners dat zij hun afval thuis weggooien.

Scholen

Uitgangspunt: 

Geen afvalbakken.

Visie:

De school-speelplaats is een buitenruimte waarbij wij van de scholen verwachten dat de kinderen tijdens speelpauzes geen afval vanuit de klas mee naar buiten nemen. Afval blijft voornamelijk binnen het gebouw. Waar een openbare schoolspeelplaats tevens een jongeren hangplek is, kunnen wij zo nodig maatwerk bieden in overleg met de school.

Bij afval aanbiedlocaties en ondergrondse containers

Uitgangspunt: 

Geen afvalbakken.

Visie: 

Op deze locaties bieden ondergrondse- en/of bovengrondse containers aan de inwoners de mogelijkheid om diverse fracties huishoudelijk afval weg te kunnen gooien.

Evenementenlocaties

Uitgangspunt: 

Geen afvalbakken.

Visie: 

Evenementen zijn één- of meerdaagse activiteiten waarbij de organisatie zelf verantwoordelijk is voor de inzameling en afvoer van het evenementenafval. Daarnaast zijn locaties niet altijd in beheer van de gemeente. Wanneer wel in beheer dan kan in sommige gevallen maatwerk worden geboden, bijvoorbeeld met mobiele afval minicontainers.

Recreatiestranden

Uitgangspunt:

In principe geen afvalbakken. Maatwerk afvalvoorzieningen op bijzondere locaties, bijv. Gravenbol.

Visie: 

Recreatiestranden hebben in het seizoen veel gebruikers met relatief veel van thuis meegenomen drank- en eetwaren. De onvoorspelbaarheid van het afvalgedrag op recreatiestranden maakt dat de bepaling van de capaciteit en interval van lediging lastig tot niet in te schatten is. Wanneer op deze plekken een structureel afvalprobleem ontstaat, gaan wij kijken of we maatwerk kunnen bieden. 

Recreatieve wandelroutes

Uitgangspunt: 

Geen afvalbakken.

Visie: 

Gebruikers zijn in de regel begaan met deze omgeving en de vervuilingsdruk is laag. Van de gebruikers verwachten wij dat afval mee gaat naar huis.

Langs fietspaden

Uitgangspunt: 

Geen afvalbakken.

Visie: 

Een fietser verplaatst zich snel waardoor functioneel gebruik van een afvalbak een lastige is. Hooguit is op strategische drukke plekken een enkele blikvanger evt. een optie.

Buurtcentra

Uitgangspunt: 

Geen afvalbakken.

Visie: 

Bij buurtcentra is de vervuilingsdruk in de buitenruimte laag omdat de activiteiten in het gebouw plaatsvinden.

Horeca- en uitgaanscentra

Uitgangspunt: 

Geen afvalbakken.

Visie: 

De eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor hun afvalvoorzieningen en zwerfafval in de directe omgeving van de vestiging. Gebruikers zorgen in de buitenruimte in de regel voor een hoge gebruiks- en vervuilingsdruk vooral in het recreatieseizoen en weekenden. Goede afspraken zijn dus noodzakelijk met de eigenaren rond het schoonhouden van de directe buitenruimte.

Bij andere gemeentes lijkt dit niet het geval te zijn. Om hier zeker van te zijn hebben wij in 2022 een meting laten doen. In samenwerking met Opgeruimd Wijk zullen we monitoren of deze aanpassing zorgt voor meer zwerfafval.

Ja, alle 453 afvalbakken binnen Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek zijn bekeken. De gemeente laat regelmatig een onafhankelijke partij bekijken of de kwaliteit van bijvoorbeeld bankjes, afvalbakken en ander straatmeubilair  in orde is.

Op dit moment hebben we hier nog geen concrete plannen voor. Aanmelden mag vrijblijvend door een mail te sturen naar afval@wijkbijduurstede.nl(Verwijst naar een e-mailadres).