Bijen

In de maanden mei en juni en soms ook nog wel in juli vermeerderen bijenvolken zich. Zij doen dit door een zogenaamde zwerm. Een flink deel van het volk, enkele duizenden bijen, gaat er vandoor met de koningin in hun midden. Ze gaan op zoek naar een nieuw onderkomen. 

Voordat ze dit hebben gevonden maakt de zwerm een tussenstop. Ze vormen een 'klont' bijen aan een boomtak, een hekje of een dakrand. Daar blijven ze een paar uur tot soms een paar dagen hangen. In de tussentijd gaan verkenners op zoek naar een nieuw 'huis'.

Hoewel een bijenzwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk

Bijen zijn er niet op uit om u te steken. Ze zijn alleen op doorreis. Neem afstand tot een zwerm en laat het geheel met rust.

Ziet u een bijenzwerm in de openbare ruimte?

  • Geef dit door aan de gemeente via 0343-595 595.
  • Geef duidelijk aan waar de zwerm is.
  • De toezichthouder gaat ter plaatse kijken en neemt als het nodig is actie. 

Heeft u een bijenzwerm in uw eigen tuin?

Neem contact op met een imker.

Bent u gestoken?

  • Wanneer u per ongeluk toch gestoken wordt, krab of schuif de angel eruit.
  • Bij een allergische reactie, zoals opzwellen van gestoken gebied gebruik een antihistaminepil.
  • Bij heesheid, benauwdheid, sufheid/flauwvallen, bel 112 en gebruik zo mogelijk een epi-pen, laat degene die gestoken is rustig zitten/liggen en hou hem/haar in de gaten.

Bijenlinten in Wijk bij Duurstede

In maart 2023 zijn er bijenlinten aangelegd in de Gerrit Achterbergstraat en ook op de Remus en de Bloemenwaard.

Hoe maken we bijenlinten en wat zaaien we?

Eerst frezen we een stuk grond open in het grasveld. Deze grondbewerking is nodig om de bodem klaar te maken voor het inzaaien van de bloemenmengsels. Bij de wadi’s zaaien we het mengsel. Het bloemenmengsel is een mix van 1- en 2-jarige bloemen. Een voorbeeld hiervan is papaver en de korenbloem.

Bloeitijden

Het voordeel van deze combinatie is dat we in juni al de eerste bloemen gaan zien en dat deze tot eind november blijven staan. Een ander voordeel is dat er daarna bloemen bij blijven komen. We laten dan de uitgebloeide bloemen zo lang mogelijk staan omdat ze de zaadjes dan vanzelf loslaten. Op deze manier krijgen alle insecten hier vele maanden de tijd om de bloemen te bezoeken. En zo helpen we de biodiversiteit in onze gemeente.

Bijen weetjes 

Wist u dat de meeste soorten wilde bijen onder de grond nestelen? Een open plek tussen de planten, een zandhoopje, in het riet of een muurtje met wat zand ertussen helpt al enorm. In een rommelige tuin vinden ze altijd wel een plekje. Meer informatie over bijen vindt u op de website van de Bijenstichting.