Arie Brouwer

Mijn naam is Arie Brouwer en ik woon met Francis in Wijk bij Duurstede.

Toen ik in 1996 in Wijk bij Duurstede kwam wonen kon ik niet bevroeden dat deze stad, deze gemeente en haar inwoners zoveel aan mijn leven zouden veranderen en toevoegen. Amper twee jaar later (1998) werd ik gekozen als raadslid en nadat de lijsttrekker van mijn partij van het wethouderschap afzag, mocht ik voor maximaal 4 jaar medebestuurder zijn van deze gemeente. Een gemeente met een prachtige historische binnenstad maar ook met de authentieke dorpen Cothen en Langbroek met hun kastelen en prachtige stiltegebieden. De tijd op het gemeentehuis heb ik benut om de vele facetten die het leven in deze omgeving aan Rijn, Kromme Rijn en Lek kenmerken, goed te leren kennen. Ook de inwoners van de gemeente heb ik leren kennen en waarderen om wie ze zijn en om hun sociale betrokkenheid. Toen mij in het college de vraag werd voorgelegd of ik be√ędigd wilde worden als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs), heb ik daar volmondig JA op gezegd.

De gedachte achter die vraag was dat het te allen tijde mogelijk zou moeten zijn om als bestuurder op verzoek van inwoners en van anderen huwelijken te voltrekken. Pas na mijn vertrek uit de politiek is hiervan met regelmaat gebruik gemaakt. Dank aan degene die mij hun huwelijksvoltrekking hebben toevertrouwd!

Tegenwoordig kiezen de bruidsparen een babs uit op grond van de informatie op de gemeentelijke website. Ook wel een voorkeurhuwelijk genoemd waaraan ik zoveel mogelijk voldoe. Als ze de keuze voor een babs aan een ambtenaar op het gemeentehuis toevertrouwen blijkt dit in de praktijk ook goed te matchen. De aan mij toegestuurde informatie over het bruidspaar en hun getuigen lees ik zorgvuldig alvorens een afspraak te maken voor een interview. Ik nodig de mensen bij mij thuis aan de keukentafel waarna een uur luisteren en praten precies oplevert wat we aan elkaar hebben en op welke wijze ik het bruidspaar het beste van dienst kan zijn. In de korte tijd die ik dan met het bruidspaar doorbreng streef ik naar harmonie, sfeer en humor. Vooral wil ik te weten komen op welke manier het bruidspaar de huwelijksvoltrekking graag ziet. Uiteraard hoort daarin een wettelijke formulering en het zetten van handtekeningen. Eromheen gaat het dus vooral om wat het bruidspaar wil en niet hoe ik het gedacht had! Als dat aanspreekt dan bestaat de mogelijkheid op alle dagen van de week je huwelijk door mij te laten voltrekken. Ik ben een absolute fan van de locaties die de gemeente Wijk bij Duurstede heeft aangewezen voor huwelijksvoltrekkingen. Het meest intiem ervaar ik de huwelijksvoltrekking in het Oude Stadhuis op de Markt en de vierkante Donjon op het Kasteeleiland. Het mooist vind ik de locatie in de muziektent bij het Kasteel Duurstede in Wijk bij Duurstede. Maar ook andere door het bruidspaar gekozen locaties zijn mij lief. Tot slot is het mogelijk om de huwelijken door mij (gedeeltelijk) te laten voltrekken in het Engels, Duits en Frans.

Ik zie er naar uit jullie te ontmoeten.

Arie Brouwer