Wat is PER (VOCl)?

De scheikundige naam is perchloorethyleen of tetrachlooretheen

Chemische wasserettes en stomerijen gebruiken het middel vooral om kleding schoon te maken. Ook gebruiken mensen PER bijvoorbeeld als metaalontvettingsmiddel, smeermiddel of oplosmiddel. PER is een vloeistof die makkelijk verdampt en een scherpe, zoete geur heeft. PER kan van nature afbreken in andere ook schadelijke stoffen. Dit noemen we afbraakproducten. De verzamelnaam van PER en afbraakproducten is VOCl.

Dat is onderwerp van onderzoek.

Heeft u een vermoeden hoe PER hier in de bodem is gekomen?

Mail dan naar Miriam Bensmann via info@wijkbijduurstede.nl of bel met 0343-595 595

  • PER dampt uit de bodem. De damp komt misschien in de kruipruimtes en kelders van woningen en andere gebouwen terecht. Via naden en kieren is er kans dat deze damp daarna in de rest van het gebouw komt. Mensen in dit gebouw ademen het dan in.
  • PER kan ook via het grondwater in de drinkwaterleidingen belanden. Dat kan alleen bij leidingen van een bepaalde soort kunststof.
  • PER kan via die kunststof leidingen in het drinkwater belanden.

Bij nieuwbouwwijk De Kamp liggen niet de soort kunststof leidingen in de grond, die bij de Ossenwaard lagen. Ook hebben verschillende woningen een koperen leiding. PER dringt niet door koper heen.

Vitens heeft op verschillende plekken in de wijk De Kamp het drinkwater getest. De resultaten hiervan zijn goed. Daardoor is er geen vermoeden dat hier PER-verontreiniging in het drinkwater zit.

Een bewoner aan de Ossenwaard 2A heeft bij het drinkwaterbedrijf geklaagd over de smaak van het drinkwater. Na onderzoek bleek er PER in het drinkwater te zitten.

Als PER in de bodem zit, kan dit door een bepaalde soort kunststof leidingen gaan. Zo kan het in het drinkwater belanden.

Vitens heeft de kunststof drinkwaterleiding vervangen door een waterleiding waar PER niet doorheen kan dringen. De leiding ligt nu ook ergens anders.