De Helden van Schoon Wijk

Van 4 t/m 10 maart 2024 zet heel Nederland de AfvalHelden in het zonnetje

Wie? De AfvalHelden! Zij halen dagelijks het vuilnis op, houden straten schoon en helpen u op de milieustraat. En dan zijn er nog alle onzichtbare helden, bijvoorbeeld zij die de afgedankte kleren sorteren, zij die van afval weer nieuwe grondstoffen maken en zij die energie opwekken uit uw afval. Stuk voor stuk zijn ze onmisbaar.

Laat u uw AfvalHelden ook weten dat u blij met ze bent? Steek uw duim op, zwaai heel blij of bied een kopje koffie aan. Kijk voor meer inspiratie op de website Week van de AfvalHelden. Dit jaar zetten we onze lokale vaste krachten van Schoon Wijk in het zonnetje. Zij zorgen er onder andere voor dat de prullenbakken in onze gemeente geleegd worden.

Hans, 60

Zonder het doorzettingsvermogen en geduld van Hans was Schoon Wijk er nooit geweest. Als een van de oprichters van Schoon Wijk heeft Hans de afgelopen jaren de meest bijzondere mensen en situaties meegemaakt. “Ik kan natuurlijk niet alles gaan vertellen, maar in het begin kregen we nog wel eens jongens van de reclassering. Die maakte het soms wel eens spannend,” vertelt hij. “Nu krijgen we vooral cliënten die op een of andere manier zijn vastgelopen. Een beetje structuur, nuttig zijn en aandacht helpt die mensen dan weer vooruit.” Dat mensen weer de draad oppakken geeft hem veel voldoening.

Hans vertelt dat hij uitkijkt naar de komst van de nieuwe milieustraat: “We willen heel graag beginnen met het demonteren van spullen, daar zijn nog zo veel grondstoffen te winnen.” Zelf gooit Hans bijna nooit wat weg: “Mijn Volvo uit 1986 doet het nog prima.”

Melvin, 28

Al sinds 2016 werkt Melvin met veel plezier bij Schoon Wijk. Hij woont in boerderij De Bossewaard in Cothen en vindt het heerlijk om in zijn eigen gemeente te werken. Zijn favoriete route is langs de Kromme Rijn, het liefst in de ochtend. Het leukste aan het werk vindt hij het contact met zijn collega’s. “Er is gewoon elke dag een leuke werksfeer, we maken op een leuke manier geintjes met elkaar”. Dat komt volgens hem door een goede balans van collega’s en begeleiders.

Ook van het contact met inwoners wordt hij blij: “Soms roept er iemand ‘Goed bezig!’ of komen ze even een praatje maken. Dat vind ik wel gezellig als ik geen haast heb.” Melvin werd in corona-tijd wereldberoemd door zijn idee voor een pizza-kliko in onze gemeente. In die tijd gingen mensen bij gebrek aan beter met een afhaalpizza ergens op een bankje zitten. De lege dozen zorgden ervoor dat de prullenbakken snel vol kwamen te zitten. Melvin bedacht samen met zijn collega’s een kliko met een sleuf in de deksel en regelde met zijn huisgenoten een mooie beschildering. Zelf blijft hij er nuchter over: “Zelfs de ambassadeur van Italië is komen kijken, dat was wel mooi.”

Edwin, 58

Ooit begonnen bij de Nationale Kruisvereniging, heeft Edwin allerlei verschillende banen gehad met één overeenkomst: de mens stond centraal. Inmiddels werkt Edwin al 8 jaar bij Schoon Wijk, met veel plezier. “Als je houdt van buiten werken en niet begint te piepen als je een beetje vies wordt, is dit een ideale baan,” vertelt hij. Het mooiste aan dit werk vindt hij het werken met mensen: “Je moet mensen niet veroordelen, iedereen heeft een rugzakje.”

Inleven in de ander vindt Edwin het belangrijkste. Zelf brengt hij rust, structuur en een luisterend oor naar Schoon Wijk. “Als je hier komt ’s ochtends, maken we eerst rustig een praatje en kijken we hoe iemand er bij zit. Even luisteren naar iemand z’n sores kan al veel opluchten.” Al die kleine en grote interacties zorgen ervoor dat Edwin nog steeds elke dag met plezier naar z’n werk gaat. Een groot nadeel als je elke dag in de weer bent met de omgeving netjes houden: “Zelfs als ik niet werk, zie ik overal zwerfafval liggen, jammer!”