Gemeente Wijk bij Duurstede opent dementievriendelijke buitenruimte

Woensdag 24 april 2024 lanceerden de gemeente Wijk bij Duurstede en QuaRijn een dementievriendelijke wandelroute. Hiermee heeft Wijk bij Duurstede als een van de eerste gemeenten een dementievriendelijke buitenruimte. Deze bijzondere opening werd gecombineerd met de eerste Wijkse Wandel3daagse voor ouderen. Met maar liefst 200 deelnemers, was dit een groot succes. 

Initiatief en voorbereiding van de wandelroutes

Het Ewoud en Elisabeth Gasthuis (QuaRijn) moedigt mensen aan om zelf naar buiten te gaan. Zowel de gemeente als QuaRijn streven ernaar om het normaal te maken om mensen met verward gedrag op straat tegen te komen. Het is belangrijk dat dit soepel en veilig verloopt. Afgelopen najaar heeft de gemeente, in samenwerking met QuaRijn, het initiatief genomen om een veilige wandelroute aan te leggen bij het Ewoud en Elisabeth Gasthuis. Deze route is ontworpen met aandacht voor mensen met dementie en andere geheugenproblemen. 

StudioIDplus ontwikkelde de twee routes: één richting het centrum en één in de directe omgeving van het gasthuis. De eerste route is geopend. De tweede route zal binnenkort aangelegd worden. Door herkenbare voetjes op de routes, zijn ze makkelijk te volgen voor mensen met dementie. Ook zijn er aanpassingen gemaakt in de omgeving van het Ewoud en Elisabeth gasthuis. Zoals duidelijkere markeringen tussen voetpaden en fietspaden en een opnieuw aangelegde beweegtuin. Deze aanpassingen dragen bij aan een meer dementievriendelijke buitenruimte.

De Wijkse Wandel3daagse

Iedereen zou moeten kunnen bewegen in de buitenlucht. Om deze reden organiseerden de WABO en Stichting Wijksport de eerste Wijkse Wandel3daagse. Op maandag 22 april heette wethouder Jan Kuiper alle 200 deelnemers van de eerste Wijkse Wandel3daagse welkom. Dit vond plaats in de beweegtuin van het Ewoud en Elisabeth Gasthuis. De deelnemers, bestaande uit 150 omwonenden en 50 bewoners van het Ewoud & Elisabeth Gasthuis, liepen een afstand van 300 meter, 2 of 5 kilometer. Hier werd kennis gemaakt met verschillende wandelroutes. 

De Wijkse Wandel3daagse werd afgesloten op woensdag 24 april in combinatie met een gezondheidsmarkt. Burgemeester Iris Meerts onthaalde alle deelnemers na de laatste wandeling. 'Bewegen is belangrijk voor iedereen en het is leuk - zeker als je het samen doet. Met deze initiatieven stimuleren we mensen om te blijven bewegen, ook als het wat moeilijker gaat. Een dementievriendelijke omgeving kan daarbij helpen. Fijn dat partners als QuaRijn en de WABO zich hier ook blijvend voor in willen zetten.' reageert burgemeester Iris Meerts.

Aantal mensen met dementie neemt toe

De wandelroutes zijn ontwikkeld als reactie op de groeiende uitdagingen rond dementie in onze samenleving. Volgens Alzheimer NL zal het aantal mensen met dementie ook in Wijk bij Duurstede stijgen. Van 320 mensen in 2020 naar 850 mensen in 2040. Deze ontwikkeling laat zien hoe belangrijk een dementievriendelijke omgeving is. 

Gevolg en toekomstige stappen

Het succes van dit initiatief wordt gebruikt als pilot voor vergelijkbare projecten in de toekomst. Vooral vanwege de verwachte stijging van het aantal mensen met dementie. Met de bouw van een tweede verpleeghuisunit in Wijk bij Duurstede neemt het belang daarvan nog verder toe. Het gemeentelijke handboek voor de inrichting van de openbare buitenruimte wordt hierop aangepast.