Jongeren, praat over jullie toekomst

Blog wethouder Kuiper

Begin april lees ik de oproep van Suraphon Monfils in zijn Raadspraat. Hij is jong en steunfractielid. Vanuit die rol nodigt hij voornamelijk jongeren uit om met hem te praten over ‘de toekomst van de jeugd’ in onze gemeente.

Ik vind het een mooie en belangrijke oproep

Ik hoop dat Suraphon overlopen wordt met reacties. Want in gesprek gaan is altijd goed. En zeker als het gaat over de toekomst van de jeugd in ons Wijk bij Duurstede. Er zijn zoveel belangrijke maatschappelijke vraagstukken die hen aangaan. Denk aan het klimaat, woonruimte of discriminatie. Zij zijn en hebben de toekomst. Zou dan niet juist de jeugd hier een stem in moet hebben? Wat nodig is, is een frisse aanpak die de vergrijzing in de raadzaal waarschijnlijk niet gaat brengen, dat ziet Suraphon denk ik goed.  

Een frisse aanpak met tweerichtingsverkeer, waarbij er naar jongeren geluisterd wordt en ze naar elkaar luisteren

Juist als een onderwerp moeilijk is en afweging vraagt. En ook als je de zorg wel hebt, maar het antwoord niet weet. Of nog niet weet. Want bijna iedere jongere heeft een beeld bij maatschappelijke vraagstukken. Laten we dus de vraag stellen: wat vind jij belangrijk in onze gemeente en ons land? En de tijd nemen om het antwoord tot ons door te laten dringen.

In  de politiek horen we vooral vaak meningen

Niet zelden heel uitgesproken. Niet zelden vooral TEGEN! Maar wat onder die mening ligt, is veel informatiever. Daarom hoop ik dat Suraphon mensen ontmoet die dromen, die betrokken en bezorgd zijn, die ideeën hebben over een betere toekomst, die inzicht willen aanscherpen. Ik hoop dat Suraphon vele stemmen hoort klinken. 

Suraphon, goed gedaan!

En kom gerust bij mij op de lijn als ik aan kan moedigen, vragen kan beantwoorden of mee kan denken. Want de jeugd en hun toekomst gaat mij aan het hart. En hoewel ik niet in die toekomst kan kijken, moet er nu gehandeld worden. Daar ben ik van.

Tot gauw.

Jan Kuiper