Speciaal voor ouderen: de eerste Wijkse wandel3daagse

Van 22 tot en met 24 april 2024 kunnen oudere inwoners voor het eerst deelnemen aan de Wijkse wandel3daagse. Deelnemers kunnen kiezen uit 300 meter (speciaal voor moeilijke lopers, bijvoorbeeld met een rollator), 2 en 5 kilometer. De start en finish zijn bij de beweegtuin bij het Ewoud en Elisabeth Gasthuis, Gansfortsstraat 4 in Wijk bij Duurstede. Aanmelden kan via Gezondenvitaal@wijkactief.nl. De stichtingen QuaRijn en WijkSport organiseren deze Wandel3daagse gezamenlijk met steun van de gemeente Wijk bij Duurstede. 

De omgeving van het gasthuis is door de gemeente Wijk bij Duurstede in samenwerking met Stichting Quarijn aangepast voor mensen met dementie. Er zijn voetstappen op stoeptegels geplaatst die een route vormen van en naar het gasthuis. Deze herkenningspunten helpen mensen met dementie de weg terug te vinden, zodat zij zelfstandig de buitenlucht in kunnen. In de beweegtuin is een circuit aangelegd. Hier kunnen ouderen hun spieren en gewrichten trainen.

De wandelroutes

Tijdens de Wijkse wandel3daagse worden verschillende routes gelopen. De historische binnenstad, het sportpark en het stadspark van Wijk bij Duurstede worden bezocht. Het zijn veilige routes die ook met een rollator gelopen kunnen worden. Langs de routes heeft de gemeente bankjes geplaatst om te rusten. Daarnaast dienen deze bankjes als herkenningspunt. Ook zijn er veilige en duidelijk gemarkeerde zebrapaden op de routes. 

Gezondheidsmarkt 

Op woensdag 24 april is er voor de wandeling een gezondheidsmarkt in het E&E gasthuis. Hier wordt informatie gedeeld over onderwerpen zoals goede voeding en brandveiligheid. Ook is er de mogelijkheid om het risico op vallen te laten beoordelen. Stichting Quarijn laat zien dat mensen in het gasthuis een actieve leefstijl en een persoonlijke woonomgeving hebben. Hierdoor blijven ze geestelijk en lichamelijk actief. Daarnaast zijn de buurtsportcoaches van Stichting Wijksport aanwezig. Zij bieden verschillende testen, informatie en adviezen om veilig bewegen en sporten mogelijk te maken.

Vitaliteitsakkoord gemeente Wijk bij Duurstede

Sinds 2022 hebben wij in onze gemeente het vitaliteitsakkoord. Ruim 40 partijen in de gemeente hebben met elkaar gesproken. Ze werkten samen aan het bevorderen van een gezondere levensstijl voor de inwoners. Dit benadrukt het belang van samenwerking om onze doelen voor sport, beweging en gezonde levensstijl te halen. Elke partij draagt hieraan bij. Of het nu gaat om meer sporten en bewegen, gezond gewicht, mentale gezondheid, stoppen met roken of minderen met alcohol.