Van uw bord, de tuin in

Merkens Tuincentrum uit Langbroek, Welkoop Wijk bij Duurstede en de gemeente organiseren deze week samen weer een compostactie. Inwoners kunnen een bon uitknippen en deze van 11 tot en met 15 maart inwisselen voor een 40 literzak compost. De bon is te vinden op pagina 6 in het Wijks Nieuws van 6 maart. Wethouder Jeroen Brouwer over de actie: “Zo helpen we met lokale ondernemers de natuur en de inwoners een handje.” 

Veel belangstelling

Vorig jaar was de actie zo’n groot succes dat de zakken compost al op de tweede dag op waren. Dit jaar liggen er dubbel zoveel zakken klaar bij Merkens en Welkoop. Groente-, fruit- en tuinafval (GFT) wordt tijdens het composteerproces door bacteriën, schimmels en andere kleine beestjes omgetoverd tot een donkerbruine, kruimelige substantie. Dit wordt compost genoemd. “Het is een natuurlijke traktatie voor de tuin en zorgt voor een gezonde bodem. En een gezonde bodem is goed voor de biodiversiteit,” legt Brouwer uit.

Nieuw leven door te scheiden

De wethouder is blij om dit voor de tweede keer met deze lokale ondernemers op te pakken. Samen willen zij inwoners op deze manier nog bewuster maken dat afval vaak weer grondstof wordt. Het ingezamelde restafval binnen de gemeente bevat voor zo’n 30% GFT, dus er is ruimte voor verbetering. “Het blijft bijzonder dat door GFT goed te scheiden, het weer een nieuw leven krijgt en in dit geval zelfs leven geeft. Met deze actie maken we die cirkel mooi rond. Dus kom vooral een zak halen. Dat is goed voor iedereen.”

Wethouder Jeroen Brouwer zit op een stapel zakken compost