Vijf wethouders openen Regionaal Energiecentrum

Op woensdag 24 april hebben de wethouders van Wijk bij Duurstede en vier andere gemeenten het Regionaal Energiecentrum op de Slotlaan 279 in Zeist feestelijk geopend. Ze bekrachtigden deelname van hun gemeente door het aanbrengen van het gemeentelogo op een overzichtskaart. Hierbij spraken ze een persoonlijke boodschap uit aan de initiatiefnemers. 

De wethouders benadrukten één voor één het belang van dit Regionaal Energiecentrum voor hun bewoners. Wethouder duurzaamheid Hans Buijtelaar van Wijk bij Duurstede: “Het geeft vorm en inhoud aan het gemeentelijke beleid om afscheid van aardgas te nemen.” Wethouder Wouter Catsburg van Zeist schetste de ontwikkeling in de afgelopen jaren naar nu: een Regionaal Energiecentrum met zowel de hulp van bewoners aan bewoners als onafhankelijk professioneel advies door Grijs naar Groen. 

Een abstract verhaal concreet maken

Wethouder Karin Oyevaar van Utrechtse Heuvelrug: “Het is hartstikke belangrijk om het abstracte verhaal voor bewoners concreet te maken en dat doen jullie.” Wethouder Hilde de Groot van Bunnik: “Ik denk dat dit voor bewoners van Bunnik een logischer plek is om naar toe te gaan.” Wethouder Daan Vermeulen van Houten: “Ik weet hoe lastig het is om je te verdiepen in een warmtepomp. Mijn bezoek aan de showroom van Grijs naar Groen heeft daarbij echt geholpen.”

Inwoners van de gemeenten Bunnik, Houten, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist kunnen rekenen op verbeterde hulp bij het verduurzamen van hun woning. Grijs naar Groen is een van de deelnemers van het Regionaal Energiecentrum. Grijs naar Groen zat eerst in Houten. Op de nieuwe plek in het centrum van Zeist verwacht de organisatie een betere zichtbaarheid en meer aanloop.

Initiatiefnemer Kees Bakels: “De Slotlaan in Zeist is vanuit de vijf gemeenten goed bereikbaar. En een bezoek is goed te combineren met winkelbezoeken.”Behalve voor informatie en onafhankelijk advies kunnen inwoners terecht voor een demonstratie van verschillende oplossingen. Denk aan isolatiemateriaal, ventilatiesystemen en warmtepompen."

Gratis advies

Grijs naar Groen voert in het Regionaal Energiecentrum gratis en onafhankelijk technische adviesgesprekken met inwoners. Bijvoorbeeld over het energiezuinig maken van hun woning, het zelf opwekken van energie en het afscheid nemen van aardgas. Hiervoor krijgt Grijs naar Groen subsidie van de vijf gemeenten. 

Het Regionaal Energiecentrum is een aanvulling op de diensten van bestaande energie-initiatieven en (digitale) energieloketten. Zo kan Het Energieloket in Wijk bij Duurstede doorverwijzen naar het Regionaal Energiecentrum. Bijvoorbeeld voor het zien en horen van verschillende energietechnieken, zoals warmtepompen. Voor huurders is de hoek ‘Omlaag die Meter’ ingericht. Hier vinden zij kleine maatregelen en tips over nieuwe gewoontes.

Stichting Energie Zeist

Sinds een maand zitten ook Mijn Groene Huis en Mijn Groene Bedrijf in het Regionaal Energiecentrum. Mijn Groene Huis van Stichting Energie Zeist vertelt inwoners van de gemeente Zeist over energiezuinig wonen en duurzaam opwekken. Dit informatiepunt wordt gesubsidieerd door de gemeente Zeist. Mijn Groene Bedrijf richt zich op ondersteuning aan ondernemers. Op de nieuwe plek krijgt Mijn Groene Huis betere mogelijkheden voor het ontvangen en rondleiden van bewoners. 

Openingstijden

  • Mijn Groene Huis is van dinsdag tot en met vrijdag tussen 13.00 en 17.00 uur op het Regionaal Energiecentrum en op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur.
  • Grijs naar Groen is op donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur aanwezig.

Kijk voor meer informatie de website van Grijs naar Groen en Mijn Groene Huis