BHM Solar ziet af van locatie Groenewoudseweg Cothen voor zonnepark

18-12-2020

Het geplande zonneveld aan de Groenewoudseweg in Cothen gaat niet door. Dit besloot BHM Solar in overleg met de grondeigenaren, omwonenden en de gemeente Wijk bij Duurstede. Samen met inwoners van het dorp zoekt de projectontwikkelaar naar een geschikte plek.

Het zonneveld van 9 hectare langs de Groenewoudseweg in Cothen zou tegen de dorpskern aan komen te liggen. Dit leidde tot weerstand bij veel Cothenaren. Als het aan de grondeigenaren ligt, dan blijft de agrarische bestemming van het perceel de komende jaren behouden.

In gesprek met inwoners

De afgelopen periode is projectontwikkelaar BHM Solar in gesprek gegaan met de omwonenden van het plangebied. “We hechten veel belang aan een participatieproces waarbij omwonenden worden gehoord”, zegt Maarten de Vlugt van BHM Solar. “We hebben gekeken naar verschillende oplossingen. Dit hebben we gedaan in goed overleg met de grondeigenaren, de gemeente Wijk en de omwonenden. Op basis van die gesprekken hebben we besloten het zonneveld op een andere plek te gaan ontwikkelen.”

Onderzoek naar vervolg zonneveldprocedure

De gemeente Wijk bij Duurstede staat ervoor open om een nieuw plan te beoordelen. “We zijn blij dat BHM Solar zoekt naar een oplossing en dit in goed overleg met omwonenden, grondeigenaren en gemeente doet,” reageert wethouder duurzaamheid Hans Marchal. “We onderzoeken of BHM Solar binnen het vastgestelde zonneveldenbeleid op een andere plek haar plan kan realiseren.”

Energieambitie van Wijk bij Duurstede

De gemeente Wijk bij Duurstede wil energieneutraal worden. Daarvoor richt de gemeente zich op energiebesparing en zonnepanelen op daken. Ook is in de gemeente ruimte beschikbaar voor maximaal 60 hectare aan zonneveld. Dit besloot de gemeenteraad in december vorig jaar. Op diezelfde avond gaf de raad groen licht voor zonnepark Cothen, vlakbij de Trechtweg 10.

Vijf initiatieven

Voor de overgebleven hectares mochten vijf initiatieven, waaronder BHM Solar, hun plan verder uitwerken. Aan drie daarvan heeft de gemeente inmiddels een vergunning verleend.