Geslaagde actie ‘Tegel eruit, plant erin’

30-09-2021

Deze maand konden inwoners twee woensdagen lang tuintegels inleveren bij Merkens Tuincentrum in Langbroek. Die organiseerde samen met de gemeente de actie ‘Tegel eruit, plant erin.’ Honderd deelnemers uit Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede kwamen langs. Bij elkaar gooiden ze ruim 230 tegels in een container bij de ingang.  

Met een inleverbewijs haalden de deelnemers een gratis plant op bij de kassa. Ze kregen de plant overhandigd in een leuke canvas tas, samen met een tegoedbon voor een kwartier gratis tuinadvies van Merkens.

Biodiversiteit vergroten

De deelnemers konden kiezen uit de vlinderstruik of de groenblijvende glansmispel. Deze laatste heeft prachtige rode, glanzende bladeren. Ook maken zijn rode besjes het een geschikte plant om vogels naar de tuin te lokken. De vlinderstruik is een geliefde soort om de biodiversiteit in de tuin te vergroten. Ook is het gunstig dat deze doorbloeit tot diep in het najaar.

Blijvend groener

Met minder tegels in de tuin, zakt het regenwater beter de grond in. Het nieuwe groen zorgt voor meer leven in de tuin. Ook biedt een tuin met beplanting in de zomer meer verkoeling dan een tuin vol tegels. “Met deze actie hebben we niet alleen een gratis plant gegeven, maar Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede ook blijvend een beetje groener gemaakt”, zegt Corienne Merkens van Merkens Tuincentrum. “De komende weken kunnen deelnemers op afspraak langskomen voor het gratis tuinadvies. Onze adviseurs kijken echt naar de wensen van elke deelnemer. Zodat ze vol inspiratie aan de slag kunnen met hun groenere tuin!” 

Wijkenaren leverden in totaal 130 tegels in. Inwoners van Cothen brachten 32 en inwoners uit Langbroek 71 tegels. Naar verhouding van het aantal inwoners per kern leverden de Langbroekers de meeste tegels in: 35 per 1000 inwoners. Cothenaren leverden bijna 11 tegels per 1000 inwoners in. De Wijkenaren eindigden onderaan met gemiddeld 7 tegels per 1000 inwoners.

Operatie Steenbreek

De actie maakt onderdeel uit van Operatie Steenbreek. De gemeente is aangesloten bij Steenbreek. Deze stichting helpt overheden om samen met inwoners en bedrijven hun omgeving te vergroenen.

NK Tegelwippen

Inwoners konden hun verwijderde tegels aanmelden bij het NK Tegelwippen, waar de gemeente aan meedeed. Van 30 maart tot 30 september gingen meer dan 80 gemeenten de strijd met elkaar aan. Wijk bij Duurstede staat in het midden van de lijst. Bij elkaar wipten inwoners tijdens het NK Tegelwippen al ruim 1000 tegels uit hun tuin. Binnenkort wordt de eindstand bekendgemaakt.