Met kleine aanpassingen flink besparen

22-07-2021

Ook voor huurders: duurzamer én een lagere energierekening

Goed nieuws: De gemeente Wijk bij Duurstede kreeg de aangevraagde RREW-subsidie toegekend. Met dit geldbedrag kunnen de gemeente en het Energieloket huurders en woningeigenaren ondersteunen met kleine energiebesparende maatregelen. De komende tijd staan veel acties en activiteiten op stapel. Hiermee kunnen zeker 2000 huishoudens hun energieverbruik terugschroeven.

RREW is voluit de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen. Alle woningen, niet alleen die van eigenaren. ‘Ook als huurder zijn er kleine aanpassingen die je eenvoudig kunt doorvoeren,’ vertelt Hellen Basari, projectleider RREW bij de gemeente. ‘Het zijn soms simpele dingen, zoals de bank een kwartslag draaien zodat deze niet voor de verwarming staat.’ ‘En een brievenbusborstel of douchewekker leveren ook direct wat op,’ vult Claudia Klein aan. Claudia is coördinator van het Energieloket, de drijvende kracht achter de uitvoering van de plannen.

Besparingsadvies op maat

Voor informatie en advies over energiebesparing kan iedereen binnenstappen bij het Energieloket aan de Steenstraat 2 in Wijk bij Duurstede. De energiecoaches, die hier vrijwillig werken, hebben trainingen gevolgd. Ze beantwoorden vragen over isolatie, ventilatie, warmtepompen, zonnepanelen en andere manieren om minder en schonere energie te gebruiken. Daarnaast springt een groep vrijwilligers bij met praktische kennis en ervaring. Elk gesprek is op maat, want de woonsituatie en mogelijkheden verschillen per persoon. Verduurzaming gaat lang niet altijd gepaard met een ingrijpende verbouwing.

Het Energieloket werkt samen met de gemeente. Ook in het RREW-project trekken ze samen op. Claudia en Hellen bruisen van de ideeën om zoveel mogelijk inwoners van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede te bereiken. Bijvoorbeeld met de uitgave van waardebonnen voor kleine energiebesparende producten. Claudia: ‘En wie weet is het mogelijk ‘energy parties’ te organiseren. Hierbij kunnen buurtbewoners hun energieverbruik onderling vergelijken.’ Woningcorporatie Viveste is betrokken en onderzoekt hoe zij haar bewoners kan ondersteunen bij het verlagen van hun energieverbruik.

Besparen op maandlasten

Hellen: ‘Het doel van dit project is energiebesparing. Maar de belangrijkste insteek van de RREW is de toegankelijkheid: íedereen kan meedoen met de energietransitie. Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat mensen besparen op hun maandlasten.’ ‘Precies,’ zegt Claudia. ‘Het is laagdrempelig: met kleine stapjes kun je een groot verschil maken.’

Het RREW-project loopt tot 31 juli 2022 en wordt verdeeld in campagnes die passen bij de seizoenen. Na de zomervakantie kunnen kinderen en gezinnen zich aanmelden voor het spel Junior Energiecoach. Met challenges en leuke proefjes leren kinderen bewuster om zich heen kijken: hoeveel stroom verbruikt mijn tablet eigenlijk? Hoeveel lampen branden er in huis? ‘Met energie kun je lachen’, is het motto. Varkentje Rund, onder de doelgroep bekend van Het Klokhuis, is de mascotte van de junior energiecoaches.

Ledlampenactie

‘In de volgende fase komen we met energiebesparende initiatieven die passen bij de wintermaanden,’ vervolgt Hellen. Claudia: ‘Zoals de kierenbrigade. Die helpt met het plakken van radiatorfolie, als mensen dat lastig vinden, of het bevestigen van een tochtstrip. Ook komt er een ledlampenactie. Hierbij mogen mensen drie oude spaarlampen inruilen voor drie nieuwe ledlampen. Misschien laten we van die oude lampen een kunstwerk maken, dat een prominente plek krijgt in de gemeente.’ Lachend: ‘Dat zou pas echt circulair zijn!’ 

Cadeautje

Iedereen die bij het Energieloket een energiegesprek voert, krijgt een tas cadeau. Hierin zitten middelen waarmee in huis direct actie kan worden ondernomen. Zoals een junior energiecoach zou zeggen: ‘Goed voor de planeet, goed voor je portemonnee.’  

Hellen: ‘De verwachting is dat de gasprijzen zullen stijgen. Dus elke besparing levert je dubbel geld op.’