Wethouder Hans Marchal bezoekt duurzame paardenhouder De Bruijn in Wijk bij Duurstede

30-07-2021

‘Geen dieselwalm meer in de stal dankzij elektrische shovel’

Steeds meer inwoners en bedrijven worden duurzamer. Chris en Mariëlle de Bruijn hebben al heel wat stappen gezet om hun pensionstal te verduurzamen. Wethouder duurzaamheid Hans Marchal bezocht het echtpaar aan de Amerongerwetering in Wijk bij Duurstede. Hij overhandigde een zonnig boeket als blijk van waardering.  

Chris en Mariëlle de Bruijn zijn al jaren bezig met de verduurzaming van het bedrijf. Het begon met het plaatsen van honderd zonnepanelen in 2013. In 2015 kwam er een stuk bij aan de schuur. Chris: “We gingen ook meer elektrisch doen, dus toen hebben we er nog twintig zonnepanelen bijgelegd. Zo hebben we genoeg om alle energie zelf op te wekken. De terugverdientijd is een jaar of zes.”

Stoken op resthout

Familie De Bruijn is altijd op zoek naar manieren om kosten te besparen. Het adres heeft geen aardgasaansluiting, dus ook voor de verwarming zocht de familie een efficiënte oplossing. Daarom schafte de familie twee grote kachels aan. Daarmee stoken ze op resthout van een houtzagerij uit Lienden. Deze twee kachels verwarmen het huis en het kantoor. Chris: “We hebben geen gas, maar wel bomen in overvloed. Af en toe valt er hier eentje om, die gaat dan de kachel in.” Voor het douchen gebruikt de familie een boiler die werkt op zonnepanelen. Alleen koken doen ze op propaangas.  

De stal biedt onderdak aan 27 paarden. Het houtbedrijf levert ook zaagsel voor de paardenstallen, dit is ook weer een restproduct van de houtzagerij. Een rundveehouder haalt het bevuilde zaagsel inclusief de paardenpoep op om te gebruiken als onderlaag voor de koeienstal. Chris krijgt het daarna terug in de vorm van rundveemest om te gebruiken op het land. Chris: “Hier produceren we het ruwvoer dat de paarden in de winter opeten.”

Elektrische shovel

In het voorjaar van 2020 nam het stel de volgende stap: een van de twee shovels werd vervangen door een elektrisch exemplaar. “We hebben geen dieselwalm meer in de stal, waar de dames vaak bezig zijn met het borstelen van de paarden,” vertelt Chris. “Ook kunnen ze elkaar ineens weer verstaan als ik hier bezig ben, want deze is een stuk stiller.”  

Voor de aanschaf van de shovel hebben Chris en Mariëlle gebruik gemaakt van de POP3-subsidie ‘Fysieke Investeringen’. Deze werd tot 2020 verstrekt vanuit het Europese programma voor plattelandsontwikkeling. De regeling bood 40 procent subsidie voor een project tot een maximum van 100.000 euro.

Zon of wind

Als Chris nu de keuze had gehad, dan zou hij in plaats van de zonnepanelen een kleine windmolen hebben genomen. Hij wijst naar buiten. “Kijk, nu schijnt de zon volop, maar ik gebruik bijna niks en lever dus alles terug. Omdat windenergie het hele jaar door wordt opgewekt, kun je dit het hele jaar door zoveel mogelijk zelf gebruiken. Zo houd je de opgewekte energie achter de meter.”