Wethouder ruilt tegel in voor plant bij Merkens Tuincentrum

17-09-2021

‘‘Tegel eruit, plant erin’ geeft inwoners een zetje om tuin te vergroenen’

Wethouder Wil Kosterman leverde afgelopen woensdag een tegel in tijdens de actie ‘Tegel eruit, plant erin’. Hierbij kunnen inwoners van Cothen, Langbroek en
Wijk bij Duurstede bij Merkens Tuincentrum in Langbroek maximaal 5 tegels inruilen voor één gratis plant.  

Samen met de gemeente organiseert het tuincentrum de actie ‘Tegel eruit, plant erin’. Afgelopen woensdag 15 september vond de eerste van twee ophaaldagen plaats. Ruim vijftig deelnemers kwamen langs en gooiden hun tegels in een container bij de ingang. Met een inleverbewijs haalden ze daarna een gratis plant op bij de kassa. De plant zit een in leuke canvas tas, samen met een tegoedbon voor een kwartier gratis tuinadvies van Merkens.

Plezier met groene tuin

Ook wethouder Wil Kosterman kwam langs om een tuintegel in te ruilen voor een plant. Ze koos voor de glansmispel, een plant die het hele jaar groen blijft en rood uitloopt. Veel tegels heeft Kosterman niet meer in haar tuin in Wijk bij Duurstede. “De tuin is bijna helemaal groen. Beplanting zorgt voor verkoeling als het warm is. Ook loopt het regenwater beter weg,” vertelt ze. “En niet te vergeten: planten in de tuin brengen gewoon een hele hoop plezier. Het is beter toeven in een achtertuin waar van alles groeit en bloeit dan in een blok beton.”

Gratis tuinadvies

Ze hoopt dat de actie inwoners een zetje geeft om overbodige tegels uit de tuin te halen. Het gratis tuinadvies helpt daar volgens haar bij. “Bij Merkens zijn ze hiervoor aan het juiste adres. Tuinadviseurs Lianne en Petra helpen deelnemers op weg wat ze met hun tuin kunnen doen en wat ze erin kunnen zetten.”

Gratis plant in leuke tas

Bij het tuincentrum aan de Julianalaan 4a in Langbroek staat woensdag 22 september weer een container. Hier kunt u tussen 9.00 en 17.00 uur uw gewipte tegels inleveren en de gratis plant ophalen. Een adres kan één keer meedoen, dus inwoners die nog niks hebben ingeleverd zijn van harte welkom. Let op, op = op! 

Deelnemers kunnen minimaal 1 en maximaal 5 tegels van 30x30 cm inleveren

Zijn uw tegels groter of kleiner? Dan rekent u uw tegels om naar dit formaat. Alle voorwaarden voor deze actie zijn te vinden op onze website. Voor de ingeleverde tegels krijgt u 1 plant per adres. Stimuleer ook anderen en deel uw resultaat op social media! Noem hierbij de hashtags #aandeslagmetmijntuin #steenbreekWBD.  

NK Tegelwippen

Inwoners kunnen hun verwijderde tegels aanmelden bij het NK Tegelwippen, waar de gemeente aan meedoet. Nog tot 30 september gaan meer dan 80 gemeenten de strijd met elkaar aan. Door de tegels in te voeren op de website van NK-Tegelwippen, helpt u Wijk bij Duurstede naar een hogere eindpositie.

Operatie Steenbreek

De actie maakt onderdeel uit van Operatie Steenbreek. De gemeente is aangesloten bij Steenbreek. Deze stichting helpt overheden om samen met inwoners en bedrijven hun omgeving te vergroenen.