Wijk bij Duurstede gaat de strijd aan in het NK Tegelwippen

30-03-2021

Het jaarlijkse NK Tegelwippen is begonnen en ook de gemeente Wijk bij Duurstede doet mee. De gemeente gaat de strijd aan met minimaal 40 andere Nederlandse gemeenten. Wie verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? “Door tegels te vervangen door groen, kan iedereen een steentje bijdragen aan een fijn klimaat in onze gemeente. Samen met ons, ” geeft wethouder Hans Marchal aan. 

Met een gezonde portie rivaliteit biedt deze competitie een leuk alternatief voor de (door corona) nog onzekere sportcompetities. Maar er is ook een belangrijker, gezamenlijk doel. Overal worden tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast en droogte te voorkomen. Ook om koelte te bieden in tijden van hitte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Daarnaast is groen goed voor je psychische en lichamelijke gezondheid én wordt de gemeente er nog mooier van.

Wint de gemeente Wijk bij Duurstede dit jaar de Gouden Tegel?

Vanaf dinsdag 30 maart kan iedereen zijn of haar gewipte tegels aanmelden via de website NK Tegelwippen. Deze tegels worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van de gemeente. De gemeente die vóór donderdag 30 september 2021 de meeste tegels per inwoner wipt, wint de Gouden Tegel! Ook bewoners die hun (gevel)tuin veranderen, maken kans op een prijs.  Elke maand wordt door een vakjury de Wipper van de Maand uitgekozen. Al deze Tegelwippers zijn genomineerd voor de grote publieksprijs die begin oktober wordt uitgereikt.

Het is de ambitie van de gemeente Wijk bij Duurstede om de volgende jaren stappen te maken naar een klimaatbestendige gemeente

Maar de gemeente kan het niet alleen. Een heel groot deel van de gemeente is particulier terrein. Een groen Nederland begint dan ook vaak echt in je eigen tuin. Inwoners, woningcorporaties, scholen en bedrijven kunnen een belangrijke bijdrage leveren om Nederland klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen. Elke tegel telt!