Wijks Omgevingsfonds opgericht voor lokale duurzame initiatieven

29-03-2022

‘Iedereen in de gemeente heeft voordeel van de zonnevelden’

De EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC), Stichting Binding en de Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede (VNMW) hebben het Wijks Omgevingsfonds opgericht. In dit fonds komt een deel van de winst van de in de gemeente geplande zonnevelden. Het geld komt beschikbaar om duurzame initiatieven in de gemeente te steunen.

Dit fonds wordt beheerd door Stichting Wijks Omgevingsfonds. De bestuursleden zetten op 25 maart jl. hun handtekening, om de stichting officieel te maken. Het bestuur bestaat uit voorzitter Susanna Butterman, secretaris Manja te Velde, penningmeester Henny Olthof van VNMW, Jola Boot, Henk Muis van EWEC en Frank Brouwer van Binding.

Iedereen profiteert mee

Susanna Butterman was eerder initiatiefnemer van de Wijkse Moestuin en de N!X Ruilkring. Ook zat ze van 2010 tot 2014 in de gemeenteraad. Butterman: “Met het Omgevingsfonds draag ik opnieuw lokaal een steentje bij. Duurzaamheid houdt me bezig. Als moeder, inwoner en consument.” 

De energietransitie móét volgens de voorzitter plaatsvinden. “En dat gaat ook gebeuren. Dat is niet voor iedereen even mooi of leuk. Met het Omgevingsfonds krijgen inwoners de kans om te profiteren van rendementen uit het opwekken van energie. Met elkaar en in hun eigen leefomgeving. Dat is super. Ik ben erg benieuwd wat we mogelijk kunnen maken in onze gemeente!”

Iedereen kan aanvragen

Iedereen uit Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede kan een aanvraag doen. De voorstellen moeten bijdragen aan leefbaarheid en duurzaamheid in de meest brede zin van het woord. Bijvoorbeeld een actie om energie-armoede tegen te gaan, een project waarmee een buurt vergroent of het organiseren van een duurzaam evenement. 

Iedereen werkt mee

Wethouder duurzaamheid, Henk Vreeswijk, is blij met de oprichting van het Wijks Omgevingsfonds. “Inwoners kunnen samen een duurzaam initiatief starten en een bedrag aanvragen. Zo werken we aan een gezonde en groene omgeving om door te geven aan toekomstige generaties. Heel Wijk bij Duurstede heeft daar voordeel van.”

Volgend jaar verdeelt de stichting de eerste euro’s via het fonds. Dat geld komt vanuit Zonnepark Cothen. Dit is het eerste zonneveld in de gemeente, dat in april begint met het opwekken van energie. Ook de gemeente Wijk bij Duurstede heeft de komende jaren een bedrag begroot. Dat is bedoeld om het Omgevingsfonds te steunen bij de oprichting en in de startfase. 

Meer informatie is te vinden op de website Wijks omgevingsfonds.