Straatverlichting
De gemeente is verantwoordelijk voor het plaatsen en onderhouden van de straatverlichting.
Dit is bijzonder technisch werk. De gemeente heeft hiervoor een contract met de firma Speer Infra. Speer Infra regelt alles wat met de straatverlichting te maken heeft voor ons.
Is er een storing in de straatverlichting of zijn er beschadigingen (bijv. scheefstand)?
- Geef dit door aan Speer Infra via het storingsmeldpunt. U heeft hiervoor wel het nummer van de lantaarnpaal nodig.
- Speer Infra is verplicht om de storing binnen 5 werkdagen op te lossen.
- Is een storing niet binnen 5 dagen opgelost? Geef de storing dan nog een keer door aan Speer Infra.
- Is het storing nog niet opgelost? Neem dan contact op met de gemeente.
- In 2021 zijn de historisch kernen (Brinken Cothen en Langbroek en binnenstad Wijk bij Duurstede) voorzien van LED-verlichting. Deze hebben nog steeds de oude karakteristieke uitstraling.
- In 2019 en 2020 zijn de overige wijken in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek voorzien van LED-verlichting.
- Sinds 2018 heeft de Noorderwaard Noord en in De Engk alle straatverlichting ook LED-verlichting.
- Sinds 2016 heeft alle straatverlichting in de Noorderwaard Zuid LED-verlichting. Deze LED-verlichting bevalt erg goed.
- De nieuwe straatverlichting ziet er niet heel anders uit dan de oude.
- Er zijn nog steeds gebieden waar de gemeente moet kijken naar het vervangen van de straatverlichting. Natuurlijk houdt de gemeente rekening met de mogelijkheid van LED-verlichting en slimme oplossingen in de straatverlichting in de toekomst.
- Het materiaal is te oud. Het kan daardoor gevaarlijk zijn omdat de mast zijn sterkte kwijtraakt en zou kunnen omvallen.
- TL-verlichting is een verouderde lichttechniek waar de mens en natuur veel last van heeft.
- De TL-verlichting verbruikt veel energie en de kosten voor het onderhoud zijn hoog.
- Met LED-verlichting bespaar je energie. Dim je de LED-verlichting? Dit levert een energiebesparing op van meer dan 50% vergeleken met de huidige lampen.
- Het is een duurzame investering omdat er minder onderhoud nodig is. LED-lampen gaan ruim 20 jaar mee. Dat is veel langer dan de 3 tot 4 jaar van de huidige lampen.
- Het vervangen van de lampen scheelt manuren en brandstof. Hierdoor draagt het bij aan het terugdringen van de CO₂-uitstoot.
- De gemeente probeert de lichthinder bij woningen te verminderen. Dit is vooral op de eerste verdieping van woningen te merken.
- Er is veel minder lichtvervuiling. LED-lampen zijn beter af te stellen en geven daardoor minder licht naar boven. Dat is beter voor een goede nachtrust en voor de natuur.
- Het nadeel van LED-lampen is dat deze een erg fel en prikkend wit licht geven. De gemeente heeft daarom gekozen om de lichtkleur van de lampen meer naar de gelige kant te trekken.
- Het glas van de lage straatverlichting krijgt een ‘melkachtige’ kleur. Zo kijk je niet direct in de LED-lampen.