Kleine stad, Grote geschiedenis

“Kleine stad, Grote geschiedenis” is de slogan van Wijk bij Duurstede. Deze slogan gaat samen met het beeldmerk waarin je die geschiedenis terug ziet. Wijk bij Duurstede kent drie bijzondere historische periodes: 

  1. De Romeinse tijd: de noordgrens van het Romeinse Rijk lag in Wijk bij Duurstede.
  2. De Wijkse Gouden eeuw: tijdens de 7e en 9e eeuw was Dorestad de belangrijkste handelsplaats van Noord-West Europa. In deze tijd werd Dorestad regelmatig geteisterd door overvallen van de Vikingen.
  3. De Bourgondische tijd: aan het eind van de middeleeuwen was David van Bourgondië de machtigste bisschop van Europa.

Beeldmerk

Vijf verhalen vertellers die verbonden zijn aan de rijke geschiedenis vertellen samen het verhaal van het verleden, heden en de toekomst van Wijk bij Duurstede.

Titus, de romein

Titus komt uit de Romeinse tijd. Hij was een vrijwillige hulp soldaat in het Romeinse leger. Uiteindelijk werd hij onderofficier. Zijn helm is teruggevonden in de Lek en is terug te zien in Museum Dorestad.

Zwarte Robert was herbergier in Dorestad

Hij heeft altijd veel te vertellen en neemt geen blad voor zijn mond. Hij staat bekend om zijn gastvrijheid. 

Katla uit Birka

Katla is een rijke vrouw uit de Zweedse handelsplaats Birka.  Ze is de dochter van een rijke Friese weduwe. Na de dood van haar moeder reisde ze af naar Dorestad om uit het nalatenschap aalmoezen aan de armen uit te delen.

Volgens sommige historische bronnen gebeurde er een wonder: als Katla aalmoezen gaf, vulde haar geldbuidel zich vanzelf weer.

Rorik van Dorestad

Rorik was een Deense Viking van Koninklijke afkomst. Daarnaast was hij hoofdman en graaf van Dorestad. Vanaf 839 had hij met tussenposen Dorestad in handen en hij heeft daar ook een tijdje gewoond. 

David van Bourgondië - bisschop van Utrecht

David was tijdens de Middeleeuwen de machtigste bisschop van Europa. Dankzij een gezamenlijke inspanning van de Hollandse Kabeljauwen en de Bourgondiërs werd hij door de paus tot bisschop van Utrecht benoemd.
In Utrecht was echter al een bisschop maar uiteindelijk is toch David verkozen.