Veelgestelde vragen ‘uitzetten papierkliko’s in buitengebied Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek’

Dit zijn de voordelen van het inzamelen met papierkliko’s:

  • Door een papierkliko te geven, maken we het makkelijker papier gescheiden te houden. Wanneer papier nog beter gescheiden wordt, komt er minder van in het restafval terecht. Dat is goed voor het milieu en het kost minder. 
  • Voor de inzamelaar is het legen van kliko’s veiliger en minder zwaar dan dozen vol papier tillen.  
  • Papier in kliko’s blijft altijd droog en dat is belangrijk voor een betere recycling van het papier.
  • Een ander voordeel is dat papier in kliko’s niet wegwaait en dat geeft dus veel minder zwerfvuil op straat.

U krijgt uw papierkliko in week 44 (week van 30 oktober t/m 3 november). Alleen woningen die buiten het bord van de bebouwde kom staan, krijgen een papierkliko.

Alleen wanneer u in het buitengebied woont, krijgt u half oktober 2023 een brief over de papierkliko.

Alle woningen die buiten de ‘bebouwde kom borden’ van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek staan, horen tot  het buitengebied. Deze woningen krijgen een papierkliko.

Of papierkliko’s in de toekomst ook in de kernen worden uitgezet, is nog niet bekend. Dit hangt af van een besluit dat de gemeenteraad nog moet nemen over het afvalbeleid. Hierover gaat de raad in 2024 in gesprek.

Nee, inwoners van het buitengebied ontvangen de papierkliko gratis. U hoeft ook niet te betalen voor het legen van de papierkliko.

Nee, de gemeente gebruikt alleen papierkliko’s van 240 liter. Dit formaat is gekozen, omdat papier maar 1x per 4 weken wordt opgehaald. De gemeente gebruikt ook geen kleinere kliko, omdat karton daar bij het legen vaak in klem blijft zitten.

Nee, voor elk huishouden in het buitengebied is één papierkliko. Heeft u meer papier? Dan kunt u dit naar de milieustraat brengen of naar één van de vrijwilligersorganisaties die inzamelen.

Nee, die wordt niet meer geleegd. Zodra de papierkliko’s van de gemeente in het buitengebied zijn verdeeld, leegt de papierinzamelaar alleen nog maar deze papierkliko’s.

Nee, vanaf het moment dat de papierkliko’s zijn verdeeld, neemt de inzamelaar in het buitengebied los aangeboden papier/karton niet meer mee. U kunt dit opsparen en in de later geleegde kliko stoppen. Ook kunt u het naar de milieustraat brengen of naar één van de vrijwilligersorganisaties die inzamelen.

De papierkliko’s worden bij alle woonadressen in het buitengebied neergezet. We vragen u om de papierkliko in ieder geval 3 maanden te proberen. Als u na deze periode de kliko nog steeds niet wilt, dan kunt u dit in februari 2024 doorgeven. Dit doet u door te bellen met de containerservicelijn van Inovim op telefoonnummer: 0800-3336699. Uw papierkliko wordt dan weer opgehaald.

Let op: los of in dozen aangeboden papier neemt de inzamelaar niet meer mee! U kunt uw papier wel naar de milieustraat brengen of naar één van de vrijwilligersorganisaties die inzamelen.

U kunt uw papier tijdens openingstijden gratis naar de milieustraat brengen. Deze is geopend op maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur. Adres: Middelweg Oost 1 in Wijk bij Duurstede.

Ja, u kunt uw papier bij deze organisaties blijven inleveren. Dat verandert niet. Tip: gebruik uw papierkliko om het papier in te bewaren en haal het eruit wanneer u het naar de kerk, school of vereniging brengt.

Nee, bewoners van appartementen ontvangen geen papierkliko, omdat zij deze niet op eigen terrein kunnen plaatsen. De gemeente zoekt een maatwerkoplossing voor de éne locatie in het buitengebied waar dit mogelijk aan de orde is.

Nee, afval van bedrijven (dus ook oud papier) mag de gemeente niet zomaar inzamelen. Heeft u een bedrijf en wilt u papier scheiden? Neem dan contact op met een bedrijfsafvalinzamelaar.

Een papierkliko stinkt niet en kan daardoor ook zonder probleem binnen staan. Misschien wel op de plaats waar u nu papier bewaart. Heeft u echt geen plaats voor de papierkliko? Bel dan even met Sam, de afvalcoach. Zijn telefoonnummer is: 06-39325341. Samen met u zoekt hij naar een oplossing.

Ja, dat mag zeker. U krijgt in november wel een papierkliko, maar u kunt in februari 2024 bellen met de containerservicelijn van Inovim op telefoonnummer: 0800-3336699. Vertel dan dat u uw papierkliko wilt laten ophalen. Tegen die tijd weet u zeker dat het papier van u en uw buren in één papierkliko past. Let er wel op dat kliko’s (met uitzondering van de dag dat ze geleegd worden) op eigen terrein moeten staan.

In de papierkliko mag papier en karton dat schoon en droog is. Er mogen dus geen voedselresten, metaal of kunststof op zitten. Dus bijvoorbeeld géén vieze pizzadozen, gebruikte tissues en keukenrolpapier, koffiebekers en bakpapier. Meer informatie over welk afval in welke bak mag vindt u in de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal. Of kijk op de Scheidingswijzer Papier en Karton.

In het buitengebied wordt papier 1x per 4 weken opgehaald. Dit verandert dus niet. Ook de inzameldag blijft hetzelfde. Kijk voor de inzameldata op de website van MijnAfvalWijzer of download de AfvalWijzerapp.

Vraag eerst of iemand in uw omgeving de kliko voor u kan buitenzetten. Komt u er echt niet uit? Bel dan met Sam, de afvalcoach via telefoonnummer: 06-39325341. Hij probeert samen met u een oplossing te vinden.

Nee dat hoeft niet. De papierkliko wordt voor uw huis aan de weg gezet. U herkent uw kliko aan de blauwe deksel en de adressticker aan de zijkant. U leest er alles over in de informatiebrief, die de gemeente u half oktober stuurt.

Heeft u een andere vraag? Bel dan met Sam, de afvalcoach via telefoonnummer: 06-39325341. Hij helpt u graag verder. Stuurt u liever een mail? Mail dan naar afval@wijkbijduurstede.nl.