Zwerfafval

Geweldig dat jij onze gemeente schoonhoudt !

We hebben in onze gemeente vele vrijwilligers die het afval dat verdwaalt in onze straten opruimen. Zo zorgen ze ervoor dat het zwerfafval niet in onze sloten en rivieren terechtkomt en zo niet bijdraagt aan de plastic soep in de oceaan.

Ondernemers in onze gemeente tegen zwerfafval

Horeca en cafetaria hebben zich in 2022 opgegeven om het een certificaat “Wijk afvalvrij” te verkrijgen. Zo kunnen ze laten zien dat zij een schone omgeving belangrijk vinden en zich inzetten tegen zwerfafval. Ze kregen daarvoor een “menukaart” met tips en spelregels.

De volgende bedrijven hebben in 2022 het certificaat verdiend:

Langbroek

Restaurant Torbijn
Cafetaria “De Ruif”

Cothen

Het Oude Raedthuys
Familierestaurant De Jonge Graaf

Wijk bij Duurstede

OTTO Lindsey’s visspeciaalzaak Eethuys Dorestad
Broodje bij de Buurman IJssalon Verheggen De Graanschuur
De Engel Sempre Lui DAVINI
Greek Food Mazi-Mas Thuys in Wijk Uyt in Wijk
Het Terras Café Ome Ko De MalleMolen
De Kleine Café Het Pakhuis Delicatessen plus
Kwalitaria Duurstede Eetsalon de Heul Lucky House

Zet jij, je, als bedrijf, ook in voor duurzaamheid en tegen zwerfafval?

Geef je dan via de mail op bij de afvalcoach en verdien een certificaat in 2023.

afval@wijkbijduurstede.nl Menukaart - afvalvrij (pdf, 6 MB)

Jij kan ook meehelpen om onze gemeente nóg schoner maken

  • Ga bijvoorbeeld straatjutten. 
  • Of ruim iedere dag minstens één stuk zwerfafval op.

Natuurlijk het liefst wanneer u weet dat iemand anders u ziet, zodat we steeds meer mensen aansteken en de basis leggen voor een nieuwe, schone gewoonte.

Wil jij ook graag wat vaker jouw eigen buurt opruimen?

Sluit je dan aan bij de werkgroep “Opgeruimd Wijk”. Daar zijn nu al 100 vrijwilligers in onze gemeente bij aangesloten. Na aanmelding krijg je via de werkgroep:

  • een grijper
  • speciale vuilniszakken voor zwerfvuil
  • een ring om de vuilniszak gemakkelijk open te houden
  • en een veiligheidshesje

De volle zwerfvuil-vuilniszak wordt gratis na aanmelding opgehaald. De werkgroep zal uitleggen hoe dit precies werkt.

Honderddertig vrijwilligers van de VNMW-werkgroep Opgeruimd Wijk ruimen wekelijks afval op in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede. Marijke Molmans is coördinator van de groep. 

Sinds 2017 is de werkgroep actief, naar aanleiding van een Landelijke Opschoondag. Marijke: “Zelf neem ik sinds 2018 deel aan opschoonacties en werd ik vanaf 2020 nog actiever. In coronatijd zag ik namelijk veel meer afval. En ik niet alleen. Deze periode heeft voor een groeispurt gezorgd onder vrijwilligers. Ik vermoed doordat mensen meer gingen wandelen. Enerzijds viel zwerfvuil meer op, anderzijds kwam er ook meer bij.” 

Een schone omgeving

Als mensen rommel zien, maken ze volgens Marijke zelf ook eerder rommel. Andersom werkt het ook: een mooie schone omgeving houden mensen graag mooi en schoon. In de laatste jaren is er een bewustzijnsverandering gaande als het gaat om zwerfafval. Marijke: “Een belangrijke factor is de aandacht voor nadelige milieueffecten, vooral wat betreft plastic en peuken. Daardoor is zwerfvuil niet alleen iets waaraan je je ergert. Het krijgt ook een urgentie waar we zélf verantwoordelijk voor zijn. Wat kunnen wij doen om zwerfvuil te verminderen?”

Zo zijn er dus de honderddertig vrijwilligers van Opgeruimd Wijk. Eén keer per twee weken prikken zij afval in hun eigen omgeving. Op de website Supporter van schoon staan tips om zwerfvuil te voorkomen. Op de landelijke website staat welke straten al worden schoongehouden en welke nog een ‘supporter’ kunnen gebruiken. Marijke registreert dat voor de vrijwilligers van Opgeruimd Wijk. 

World Cleanup Day

Twee keer per jaar staat het zwerfafval in de spotlights. In maart tijdens de landelijke opschoondag en in september met de World Cleanup Day. “Dat zorgt altijd voor extra aanloop, vertelt Marijke. “Op deze dagen gaan we in herkenbare hesjes opruimen. Dat valt op. We maken een praatje; het draagt bij aan de bewustwording. Afgelopen september liep er een meisje van een jaar of 8 langs. Ze vroeg wat we aan het doen waren. Even later kwam ze terug met haar moeder, om mee te helpen. Nu is ze zelf ook lid van de werkgroep.” 

De vrijwilligers rapen zwerfafval omdat ze het belangrijk vinden en graag zelf iets dóen, vervolgt Marijke. Daarnaast vinden ze het prettig om af en toe met een groep gelijkgestemden aan de slag te gaan. Marijke: “Daarom werken de World Cleanup Day en de Landelijke Opschoondag zo goed. Daar doen niet alleen onze vrijwilligers aan mee, maar ook organisaties als Watersportvereniging Rijn en Lek, Kanovereniging Dorestad, de zeeverkenners van de SeaLions en Kanoclub Kromme Rijn.”

Peukenprobleem

Een van de belangrijkste speerpunten op gebied van zwerfafval is het peukenprobleem. Marijke: “Sigarettenfilters zijn ontzettend slecht voor de natuur. Ze zitten vol chemische stoffen. Er zijn veel initiatieven om dit hoger op de agenda te krijgen. Samen met de gemeente bespreken we dit onder andere met de lokale (horeca)bedrijven: plaats speciale stoeptegels en peukenzuilen bij je bedrijfspand of winkel. Zoiets kleins maakt veel uit.”        

De gemeente zet volgens Marijke goed in op bewustwording, bijvoorbeeld met campagnes die burgerparticipatie stimuleren. “Onze werkgroep spreekt regelmatig met het team Beheer Openbare Ruimte van de gemeente. En als vrijwilliger van de werkgroep kun je het geraapte afval kosteloos laten ophalen. Kijk maar eens op de webpagina Wijk Schoon Gewoon.”

Circulaire economie

Een beter milieu begint niet alleen bij jezelf, aldus Marijke. “Helaas is het ook de huidige consumptiemaatschappij die voor enorm veel afval zorgt. Gelukkig zien we dat landelijke maatregelen helpen. Sinds de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes en blik komen we die minder tegen. Dat is hoopvol. De transitie naar een circulaire economie, waarbij afval wordt voorkomen en grondstoffen worden hergebruikt, gaat een groot verschil maken.”

Zwerfafval is niet alleen lelijk, het is ook een groot milieuprobleem

Veel zwerfafval dat niet wordt opgeruimd belandt via wind en water in de zee, waar het onderdeel wordt van de plastic soep. Daar brengt het op grote schaal schade toe aan vissen, vogels en andere zeedieren. Zij krijgen het in hun maag, raken erin verstrikt of stikken erin.

Deze worden opgenomen in het weefsel van deze dieren en belanden zo via de voedselketen uiteindelijk ook op ons eigen bord. Niet wenselijk dus!

Dit kunnen we samen voorkomen! 

Maar we willen méér, want wat is nou tweemaal opruimen op jaarbasis? Je eigen huis ruim je toch ook vaker op? Het gaat erom dat we veel vaker en met veel meer mensen een klein beetje gaan opruimen. En natuurlijk: voorkomen dat er zwerfafval ontstaat. Daar zijn al best veel inwoners van op de hoogte en werken hier aan mee. 

“Als iedereen iedere dag 1 stuk zwerfafval per dag zou oprapen, dan zou er snel geen zwerfafval meer zijn..”

Wil jij meedoen met andere enthousiaste vrijwilligers, die zwerfafval opruimen in onze gemeente? 

Een paar keer per jaar, in maart en september, is er een grote opruimactie. Leuk en gezellig om aan mee te doen!
Stuur voor aanmelding een e-mail naar: opgeruimdwijk@vnmw.nl. Kijk voor meer informatie op de website van de Vereniging Natuur en Milieu.

  • Zorg ervoor dat jouw oude papier bij aanbieding niet kan wegwaaien.
  • Sluit de PMD kliko goed.
  • Gooi je peuk in de afvalbak of peukentegel.
  • Jut iedere dag minstens één stuk zwerfafval en kies je moment bewust. Zorg dat iemand je ziet en/of maak een zwerfie!
  • Gooi zwerfafval in de openbare prullenbak.
  • Neem je eigen afval mee naar huis.

  • Duurzaam: minder afval op straat = meer hergebruik van grondstoffen, minder milieuschade en minder plastic soep.  
  • Prettig en sociaal: door afval op te ruimen maak je mensen blij. En jezelf. We wonen in een mooiere omgeving als er geen zwerfafval ligt. Je zult zien dat je veel complimentjes krijgt als je zwerfafval opraapt. Jij hebt immers concreet bijgedragen aan een betere wereld! Daarnaast leer je veel mensen kennen met dezelfde waarden als jij.
  • Gezond: door afval te rapen maak je stiekem heel wat gezonde bewegingen. Misschien kom jij op deze manier wel aan je 10.000 stappen per dag?