NK Tegelwippen

Het jaarlijkse NK Tegelwippen begint vanaf 21 maart 2022 en ook onze gemeente doet mee. De gemeente gaat de strijd aan met tientallen gemeenten in Nederland. Wie vervangt de meeste (tuin)tegels voor groen? 

Overal worden tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast en droogte te voorkomen. Daarnaast biedt meer groen verkoeling in tijden van hitte en meer leefruimte voor planten en dieren.

Wat is het NK Tegelwippen?

Vanaf maandag 21 maart 2022  kan iedereen zijn of haar gewipte tegels aanmelden via de website NK Tegelwippen. Deze tegels worden automatisch opgeteld bij de tegelstand van de gemeente.

Elke maand zetten we een Wijkse Tegelwipper van de Maand in het zonnetje. Wilt u hier kans op maken? Stuur een bericht naar duurzaam@wijkbijduurstede.nl. Vermeld uw naam, adres, telefoonnummer en hoeveel tegels u heeft gewipt. De Wijkse Tegelwipper van de Maand wint een tuinbon ter waarde van 50 euro. De winnaar zetten we graag in het zonnetje op social media. Zo inspireren de Wijkse Tegelwippers andere inwoners om hun tuin verder te vergroenen.

Meld uw tegels aan

De Tegeltaxi

Nieuw dit jaar is de Tegeltaxi die de gemeente Wijk bij Duurstede inzet. Tijdens vijf ophaaldagen haalt die gewipte tuintegels gratis op bij inwoners in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede. In het voorjaar rijdt de taxi op 19 april, 10 mei en op 14 juni. In het najaar rijdt de taxi op 6 september en 4 oktober.

Geef de gewenste ophaaldag door via duurzaam@wijkbijduurstede.nl. Vermeld uw adres,  telefoonnummer en m2 tegels. Let op, we halen alleen tegels op en geen grond, zand, wortels en andere zaken.

Positief effect

Het is belangrijk dat het verwijderen van de tegels een positief effect heeft op een klimaatbestendige omgeving. Het is niet de bedoeling om de tegels te vervangen door nieuwe tegels. Ook moeten de tegels korter dan een maand geleden zijn verwijderd. Wanneer we misbruik van de Tegeltaxi achterhalen, worden de ophaalkosten in rekening gebracht. 

Het ophalen is gratis. Wel vragen we u om uiterlijk twee dagen voorafgaand aan de ophaaldag de volgende dingen in te leveren en door te geven:

  • Een schetsje met de toekomstplannen van de tuin of een voor- en nafoto.
  • Bewijs van deelname aan NK tegelwippen. Maak een screenshot van de bevestiging die u heeft gekregen bij het aanmelden van uw tegels via nk-tegelwippen.nl.
  • Ook horen we graag of u in de gelegenheid bent om te assisteren bij het ophalen van de tegels.
  • Let op, plaats de tegels aan de straat op een plek waar een vrachtwagen bij kan.

Het is de ambitie van de gemeente om de volgende jaren stappen te maken naar een klimaatbestendige gemeente. De gemeente kan dit niet alleen. Een groot deel van de gemeente is particulier terrein, van inwoners en ondernemers. Een groen Nederland begint dan ook echt in eigen tuin. Inwoners, woningcorporaties, scholen en bedrijven kunnen een belangrijke bijdrage leveren om Nederland klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen. Elke tegel telt!

Websites als "Klimaat-klaar" en "Steenbreek" staan vol met ideeën voor mooie groene en klimaatbestendige tuinen. Wilt u weinig tijd in uw tuin steken, kies dan voor makkelijke planten die makkelijk te onderhouden zijn. Behalve op internet, kunt u zich ook laten adviseren door een lokale hovenier of het tuincentrum.

Op de website NK Tegelwippen staan voorbeelden en creatieve ideeën wat u kunt doen met de overgebleven tegels.

Brengt u de tegels liever weg?

Lever ze in bij de milieustraat.

Levert u minder dan ¼ m3 tegels in?

U hoeft geen kosten te betalen. Een ¼ m3 is vergelijkbaar met de inhoud van een grote kliko van 240 liter. 

Tegels inleveren bij de milieustraat

De gemeente kan de tegels voor u aanmelden

  • Maak een foto vóór u de tegels verwijderd en een foto ná het verwijderen van de tegels.
  • Mail de foto's naar duurzaam@wijkbijduurstede.nl.
  • Geef aan om hoeveel tegels het gaat en hoe groot de tegels zijn.

We zijn benieuwd! Laat het ons weten.
Stuur een mail naar: duurzaam@wijkbijduurstede.nl.