NK Tegelwippen

Het jaarlijkse NK Tegelwippen begint vanaf 21 maart 2022 en ook onze gemeente doet mee. De gemeente gaat de strijd aan met tientallen gemeenten in Nederland. Wie vervangt de meeste (tuin)tegels voor groen? 

Overal worden tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast en droogte te voorkomen. Daarnaast biedt meer groen verkoeling in tijden van hitte en meer leefruimte voor planten en dieren.

Wat is het NK Tegelwippen?

Vanaf maandag 21 maart 2022  kan iedereen zijn of haar gewipte tegels aanmelden via de website NK Tegelwippen. Deze tegels worden automatisch opgeteld bij de tegelstand van de gemeente.

Elke maand zetten we een Wijkse Tegelwipper van de Maand in het zonnetje. Wilt u hier kans op maken? Stuur een bericht naar duurzaam@wijkbijduurstede.nl. Vermeld uw naam, adres, telefoonnummer en hoeveel tegels u heeft gewipt. De Wijkse Tegelwipper van de Maand wint een tuinbon ter waarde van 50 euro. De winnaar zetten we graag in het zonnetje op social media. Zo inspireren de Wijkse Tegelwippers andere inwoners om hun tuin verder te vergroenen.

Meld uw tegels aan

Het is de ambitie van de gemeente om de volgende jaren stappen te maken naar een klimaatbestendige gemeente. De gemeente kan dit niet alleen. Een groot deel van de gemeente is particulier terrein, van inwoners en ondernemers. Een groen Nederland begint dan ook echt in eigen tuin. Inwoners, woningcorporaties, scholen en bedrijven kunnen een belangrijke bijdrage leveren om Nederland klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen. Elke tegel telt!

Websites als "Klimaat-klaar" en "Steenbreek" staan vol met ideeën voor mooie groene en klimaatbestendige tuinen. Wilt u weinig tijd in uw tuin steken, kies dan voor makkelijke planten die makkelijk te onderhouden zijn. Behalve op internet, kunt u zich ook laten adviseren door een lokale hovenier of het tuincentrum.

Op de website NK Tegelwippen staan voorbeelden en creatieve ideeën wat u kunt doen met de overgebleven tegels.

Brengt u de tegels liever weg?

Lever ze in bij de milieustraat.

Levert u minder dan ¼ m3 tegels in?

U hoeft geen kosten te betalen. Een ¼ m3 is vergelijkbaar met de inhoud van een grote kliko van 240 liter. 

Tegels inleveren bij de milieustraat

De gemeente kan de tegels voor u aanmelden

  • Maak een foto vóór u de tegels verwijderd en een foto ná het verwijderen van de tegels.
  • Mail de foto's naar duurzaam@wijkbijduurstede.nl.
  • Geef aan om hoeveel tegels het gaat en hoe groot de tegels zijn.

We zijn benieuwd! Laat het ons weten.
Stuur een mail naar: duurzaam@wijkbijduurstede.nl.