januari 2023: Winfried Molthoff bouwt ‘natuurzaam’
‘Ik hoop dat we in een stroomversnelling raken. Zodat we een gezonde en groene toekomst tegemoet gaan.’
Aannemer Winfried Molthoff stapte zo’n 10 jaar geleden over op volledig ecologische bouw. Met materialen gemaakt van de restproducten van bovengrondse gewassen als hout, hennep en vlas. Hij kijkt ervan op dat niet de hele bouwwereld zo werkt: “Dat heeft niets met geitenwollensokken te maken. Het is gewoon gezond boerenverstand. Als we allemaal zo bouwen, nemen alle huizen CO2 op.”
Winfried Molthoff is een bevlogen ondernemer
Hij steekt graag z’n handen uit de mouwen om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Toch lag hij er in het begin wel wakker van: is er een markt voor volledig fossielvrij bouwen? Gelukkig vonden klanten hem al snel. En de groep milieubewuste huiseigenaren is de laatst jaren hard gegroeid.
Groen bouwproces
Molthoff biedt dan ook iets wat tot nu toe nog uniek is: een compleet groen bouwproces. Winfried: “We leveren geen laagje duurzaamheid. Wij bouwen en renoveren gezonde woningen die van skelet tot isolatie van natuurlijke, bovengrondse materialen worden gemaakt. Wist je dat cement, na de rundveeteelt, de meest vervuilende industrie is?”
Bovendien wordt grind schaars, legt hij uit. “We moeten af van beton in de bouw. En het hele proces van bakstenen. Klei afgraven, ovens hoog opstoken om af te bakken, enzovoort – dat is niet nodig. Zelfs niet als je baksteen circulair inzet en je huis met eerder gebruikte klinkers laat bouwen.”
Bouwen in het bloed
De aannemer wil graag ontdekken en pionieren. Vanuit die mentaliteit besloot hij 10 jaar terug het roer om te gooien. Samen met zijn personeel – waarvan sommigen al sinds de jaren ‘90 in dienst zijn – ging hij helemaal ‘natuurzaam’. Dat woord heeft Winfried zelf bedacht. “Eigenlijk doen we wat duizenden jaren gewoon geweest is: bouwen met lokale gewassen, geen synthetische rommel. Mijn vader weet nog dat de eerste cement kwam. Mijn opa werkte alleen met kalk. Zo lang geleden is het niet dat we zó grootschalig en milieubelastend zijn gaan werken in de bouwwereld. De kennis van daarvoor is er nog.”
Gezonde toekomst
Skeletbouw zonder tropisch hardhout. Ademende isolatie, zonder plastic folie. En de zelfreparerende werking van kalk, dat taai en flexibel is en zich herstelt bij regen. Alle componenten die Molthoff gebruikt, zijn gemaakt van restmaterialen die bovengronds groeien. Zoals geperste platen van houtsplinters, blokken kalkhennep of isovlas.
Met ‘natuurzaam bouwen’ wordt vrijwel geen staal gebruikt. “Dit is een oplossing voor het stikstofprobleem,” stelt Winfried. “Als meer agrariërs op de teelt van vlas overstappen, dan slaan we CO2 op in plaats van dat we het uitstoten. Vlas groeit goed op de Nederlandse moerasgrond. Het is pesticidenvrij en drie tot vier keer per jaar te oogsten. Het put de bodem niet uit. Na 50 of 100 jaar kun je een huis gewoon vermalen en over een akker uitstrooien als schone bemesting. Prachtig toch?”
Stroomversnelling
Volgens Winfried is de overheid nog terughoudend om deze manier van bouwen op veel grotere schaal toe te passen. “Hetzelfde geldt voor mijn concullega’s. Ik wil wel maar ik weet niet hoe’, hoor ik vaak.” Toch staat de wind volgens de aannemer wel in de goede richting. “Er is een kentering qua bewustwording. Je ziet al dat de regelgeving verandert. Elk bouwmateriaal krijgt bijvoorbeeld een CO2-footprint. Ik hoop dat we in een stroomversnelling raken. Zodat we een gezonde en groene toekomst tegemoet gaan.”
De prijs van natuurzaam
Is natuurzaam bouwen duurder is dan de ‘gewone’ manier? Volgens Winfried niet. Al is investering volgens hem soms wel hoger. “Maar dat verdien je terug. Natuurzame gevelkozijnen zijn bijvoorbeeld 10 procent duurder. Maar qua onderhoud ben je minder kwijt. Je hoeft ze namelijk in 30 jaar misschien twee keer te schilderen, in plaats van vier keer.”
Kijk voor meer info op de website van Molthoff.