maart 2024: Repair Café Wijk bij Duurstede maakt wat stuk is

‘Samen tegen de wegwerpmaatschappij’

Elke tweede zaterdag van de maand kunnen inwoners kapotte spullen laten repareren. Is de koffiemachine stuk, heeft de bedrading van de lamp het begeven? Bij het Wijkse Repair Café aan de Steenstraat in Wijk bij Duurstede blazen enthousiaste vrijwilligers apparaten of kleding nieuw leven in. Initiatiefnemers Lodewijk Bergsma en Kees Dikker: “We zien het als competitie tegen de commercie.”

Met als motto ‘Weggooien is zonde, repareren kun je leren’ begonnen Kees en Lodewijk in 2019 Repair Café Wijk bij Duurstede. Ze plaatsten een oproep voor handige vrijwilligers en zo vormde zich meteen een groepje. Die mensen van het eerste uur zijn er nu nog. Inmiddels bestaat het team uit zo’n vijftien reparatiedeskundigen. Onlangs is een ‘naaimachine-hub’ aan het assortiment toegevoegd. Bezoekers kunnen kleding laten verstellen, of worden op weg geholpen met hun eigen naaimachine.   

Gezamenlijk het apparaat ‘te lijf’

In het Repair Café bij Woonin aan Steenstraat 8 is het gezellig druk. Aan lange tafels zitten vrijwilligers met elk een eigen expertise. De grote lampen die hun werkzaamheden verlichten, zijn gefinancierd door het Ondernemersfonds. Aan de andere kant van de tafel zit een ‘klant’ met een kapot voorwerp: een lamp uit de jaren ’70 die nieuwe bedrading nodig heeft, een lekkende kraan en een jurkje wat versteld moet worden. 

Kees kijkt trots om zich heen. “Mooi toch? Als mensen samen repareren, komt er een gesprek op gang. Sowieso is er een band tussen de vrijwilligers onderling. Ze hebben een heel diverse achtergrond, maar delen de liefde voor techniek, voor knutselen. Er speelt natuurlijk een competitief element mee: we gaan de strijd aan met de fabrikant. Die verdient nu eenmaal meer als men sneller iets weggooit en een nieuwe variant koopt. Reparatie wordt ons soms best lastig gemaakt, maar we laten ons niet op de kop zitten.” 

Van alle binnengebrachte spullen weten ze ruim de helft te repareren. “En zelfs als het niet lukt,” vervolgt Kees, “dan nog gaan mensen tevreden weg. Dan hebben ze in elk geval moeite gedaan, maar is reparatie echt onmogelijk.”

Veel vaste bezoekers

Het grootste compliment dat de vrijwilligers ooit hebben gehad: ‘Ik hoop dat er gauw weer iets kapot gaat!’ De sfeer is goed in het Repair Café en de vrijwilligers hebben veel vaste bezoekers. De lekkende kraan is het achtste voorwerp dat een mevrouw brengt sinds ze van het initiatief hoorde. Soms brengen mensen dierbare spullen, af en toe wil iemand zelf iets leren, zoals het plakken van een fietsband. Maar meestal vinden bezoekers het gewoon zonde om een relatief nieuw apparaat bij het grofvuil te zetten. 

Kees: “Veel mensen komen hier vanuit de circulaire gedachte: laten we hergebruiken wat nog goed is. We kiezen ervoor om ons niet al te snel te laten verleiden door de consumptiemaatschappij. We houden duurzaamheid en het milieu in ons achterhoofd. Maar wat daarnaast mooi meegenomen is: het is gewoon een gezellig moment voor vrijwilligers en inwoners van onze gemeente.’ 

Waar kunt u terecht?

Het Wijkse Repair Café vindt elke tweede zaterdag van de maand plaats van 9.30 - 11.30 uur. Actuele data en meer info vindt u op de website van het Repair Café. Het Repair Café is gratis en laagdrempelig. Voor wie wat kan missen staat er een fooienpot. 

Voor reparaties of computervragen kunt u ook hier terecht:

  • Iedere derde dinsdagavond vanaf 19.30 uur bij Heul Gezellig aan Birkastraat 25 in Wijk bij Duurstede.
  • Elke woensdagmiddag van 13.00 - 15.00 uur: Digicafé Seniorweb in de Bibliotheek aan de Karel de Grotestraat 30 in Wijk bij Duurstede. 

Oproep:

Bent u handig met vormgeving en PR? Repair Café Wijk bij Duurstede zoekt een vrijwilliger om te helpen met de website, het maken van flyers en met stukjes voor in de krant. Neem contact op via wijkrepair@outlook.com.