Veelgestelde vragen over zonne-energie
Op deze pagina vindt u de antwoorden op de veelgestelde vragen over zonne-energie.
Zonne-energie is één van de duurzame energiebronnen. Zonne-energie komt van warmte en het licht van de zon. Zonnepanelen vangen dat op en zetten het om in energie. We noemen dit schone energie. Zonne-energie zorgt voor een schonere lucht en minder C02-uitstoot.
De gemeente werkt samen met gemeenten uit de Kromme Rijnstreek, dit zijn: Bunnik, Houten en Utrechtse Heuvelrug. Niet alle gemeenten hebben al een kansenkaart voor zonnevelden. Wij brengen onze kansenkaart voor zonnevelden in als basis voor het overleg met onze buurgemeenten. Het zoekgebied op onze kansenkaart is vrij groot. Het mogelijk dat er door extra randvoorwaarden specifiekere zoekgebiedjes worden aangewezen. Dit komt dan naar voren uit het proces dat we nu samen met de buurgemeenten voeren.
In 2019 verbruikten alle woningen en bedrijven in onze gemeente in totaal 65.000.000 kWh stroom. Om zoveel stroom op te wekken, zijn er bijvoorbeeld nodig:
- vijf grote windmolens.
- 90 hectare aan zonnevelden. Dat zijn zo’n 180 voetbalvelden.
Nee. Met alleen zonne-energie opgewekt via zonnepanelen op alle daken, wekken we niet genoeg energie op voor de hele gemeente.
Het bouwen, verplaatsen en onderhouden van zonnepanelen kost natuurlijk geld en energie. Maar al na twee jaar hebben zonnepanelen zichzelf ‘terugverdiend’. Zonnepanelen gaan gemiddeld dertig jaar mee. Dit betekent dat zonnepanelen gemiddeld vijftien keer zoveel energie opwekken dan het kost om ze te maken.
In de gemeente is ruimte beschikbaar voor maximaal 60 hectare aan zonneveld. Dit besloot de gemeenteraad in december 2019. Vijf zonneparken zijn in ontwikkeling. De aanleg van het eerste zonneveld, Zonnepark Cothen, gaat voorjaar 2021 al van start. Eerst wordt de groenvoorziening aangelegd, later komen de panelen.