Wijkse Tegeltaxi haalt tegels gratis op tijdens NK Tegelwippen

De gemeente Wijk bij Duurstede zet ook tijdens deze editie van het NK Tegelwippen een Tegeltaxi in. Deze haalt tegels gratis op bij inwoners die hun tuin vergroenen. De eerste ophaalronde is op 16 april

Het NK Tegelwippen is vorige maand gestart. Wijk bij Duurstede neemt het op tegen bijna 120 gemeenten in Nederland in de categorie ‘kleine gemeenten’. Tijdens de eerdere edities van het NK Tegelwippen werden in de gemeente Wijk bij Duurstede in totaal al ruim 11.000 tegels verwijderd. Een groot deel daarvan werd bij inwoners opgehaald door de Tegeltaxi van de gemeente.

Vier ophaaldagen in 2024

Wijk bij Duurstede zet voor het derde jaar op rij de Tegeltaxi in. Tijdens vier ophaaldagen haalt een vrachtauto met containerbak verwijderde tuintegels gratis op bij inwoners in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede. Voor de zomervakantie rijdt de taxi op 16 april en 18 juni. Ook na de zomer rijdt de Tegeltaxi een ophaalronde in september en in oktober. 

De invloed van klimaatverandering is ook in Wijk bij Duurstede te merken. Regenbuien worden heviger, zomerse dagen heter en perioden van droogte langer. In het hele land worden tijdens het NK Tegelwippen tegels vervangen voor groen. Beplanting zorgt voor het verdampen van water en daarmee voor een lagere temperatuur. Des te meer groen, des te beter het regenwater in de bodem zakt. 

Wethouder duurzaamheid Hans Buijtelaar: “Ongeveer de helft van de gemeente is particulier terrein. Dit bestaat voor een groot deel uit tuinen van inwoners. Met de gratis ophaalservice willen we inwoners die vergroenen graag een handje helpen. Het zijn kleine maar belangrijke stappen op weg naar een groene en klimaatbestendige gemeente.” 

Gratis ophalen, ook bij grote hoeveelheid

Normaal leveren inwoners een paar tegels gratis in bij de gemeentewerf. Vanaf  ¼ m³, vergelijkbaar met een volle kliko, kost wegbrengen geld. “De Tegeltaxi is gratis, ook voor grote hoeveelheden”, legt Buijtelaar uit. “Zo moedigen we inwoners aan om een flinke slag te slaan met vergroenen. Een groene omgeving is goed voor iedereen. Voor de insecten, vogels en andere dieren die in de tuin leven, maar ook voor eigen gezondheid. Een groene omgeving vermindert stress en de gemeente wordt er mooier van.”

Kijk voor meer informatie en om uw tegels aan te melden voor de Tegeltaxi op onze website. Tot eind oktober kan iedereen zijn of haar verwijderde tegels aanmelden via de website van het NK Tegelwippen. De tegels worden opgeteld bij de tegelstand van de gemeente.