Petitie bewoners Zandweg - Veilingklok en omgeving

Een aantal bewoners van de Zandweg, Veilingklok en omgeving heeft een petitie opgezet. Deze petitie ‘Herinrichting Zandweg, specifiek de situatie Veilingklok/Zandweg’ ontving de gemeente op 9 april 2023.

De gemeente vindt het belangrijk alle stemmen, ideeën en tips te horen. Daarmee kunnen we een gemotiveerde afweging maken voor de inrichting van de Zandweg. Met de buurtbewoners en de projectwethouder Hans Buijtelaar bespraken we in mei en juni 2023 de ideeën. De gemeente en de buurtbewoners besloten samen een aantal aanpassingen aan het voorgestelde ontwerp te maken. Deze staan nu ook in het definitieve ontwerp en in het visualisatiefilmpje.

De gemeente is blij met de betrokkenheid van de bewoners en bedankt hen voor hun inzet tijdens de gesprekken.

Lees meer over de petitie

Deze belangrijkste wijzigingen staan nu in het definitieve ontwerp

De belangrijkste verbeteringen rond de kruising Zandweg - Veilingklok zijn: 

  • Het zicht vanuit de auto, vanuit de Veilingklok wordt flink ruimer. We zetten er geen bomen neer en zo min mogelijk andere objecten. Ook vervalt een parkeerplaats richting de Frankenweg. Daardoor is er meer zicht vanuit de Veilingklok op de Zandweg.
  • Ter hoogte van de Veilingklok komt een ‘slinger’, die zorgt dat de snelheid van het autoverkeer omlaag gaat. Ook wordt de voetgangersoversteek en fietsersoversteek veiliger: in twee keer oversteken is nu mogelijk. De eilanden van de ‘slinger’ zijn licht verhoogd, met een paaltje er op.
  • Tussen de eilanden van de slinger komen lichtgrijze steentjes op het asfalt, die het eiland accentueren (slijtlaag). Hierdoor is de slinger nog veel duidelijker. Ook is een probleem opgelost. Want de auto’s van Zandweg 48 t/m 54 kunnen daar gemakkelijk overheen rijden.
  • In rode betontegels staat de fietsersoversteek aangegeven. Door deze te combineren met een uitweg, gaat er geen parkeerplaats verloren.
  • De voetgangersoversteek verplaatsen we naar de andere kant van de Veilingklok. Hier wordt deze veilig gecombineerd met een inrit, waardoor er geen parkeerplaats verloren gaat. Van de bewoners van de Veilingklok hoorden we bij eerdere overleggen dat de meeste mensen richting Utrecht rijden. Door de oversteek hier neer te leggen, scheelt dat een extra verkeersstroom om op te letten. Het zebrapad verdwijnt.