Wat kunt u doen?
Operatie Steenbreek
De gemeente doet mee met Operatie Steenbreek. Onder het motto ‘tegel eruit, groen erin’ motiveert de gemeente inwoners om hun tuin te vergroenen. Ook uw tuin is belangrijk. Ondanks maatregelen in de openbare ruimte om te vergroenen, is de hulp van inwoners hard nodig. Bijna de helft van de stedelijke oppervlakte is namelijk in bezit van particulieren.
Hoosbuien en hitte
Het klimaat verandert en dat is te merken. Enorme hoosbuien, hitte en lange perioden van droogte komen steeds vaker voor. Heftige buien veroorzaken overlast, bijvoorbeeld wanneer straten of kelders onder water lopen. En langdurige hitte leidt bij veel mensen tot gezondheidsklachten.
De toename van tegels en andere verharde oppervlakken heeft een negatief effect op ons welzijn. Niet alleen voor de mens, maar ook voor dieren en de natuur. Dit blijkt uit diverse onderzoeken. Groen is dus goed voor uw gezondheid. Kijk eens rond in uw tuin; zijn al die stenen en tegels nodig? Door ze waar kan achterwege te laten, profiteert u direct van een bloeiende tuin.
Een hittebestendige tuin
Groen geeft schaduw en verkoeling in de steeds warmere zomers. Probeer daarom in de tuin zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen.
- Maak een geveltuintje.
- Leg een border in de achtertuin aan.
- Leg een groene heg als schutting aan.
- Ook een plek met water in de tuin, zoals een vijver, zorgt voor extra verkoeling.
Van een plat dak kunt u zelfs een groen dak maken. Door de plantjes op het dak kan water goed verdampen. Ook dit draagt bij aan het verminderen van hittestress.
De watervriendelijke tuin
Als regenwater op onverharde grond valt, gaat het direct de grond in. Dit is goed voor de bodem en het riool wordt minder belast tijdens extreme regenval. Het regenwater wordt niet onnodig gezuiverd. Met het plaatsen van een regenton kunt u in de tuin regenwater opvangen. Zo heeft u een voorraad water voor uw planten als het even niet regent.
De levende tuin - biodiversiteit
Een groene tuin betekent een gezonder leven voor mens en dier. Bloemen trekken insecten en bijen. Die doen hun werk om de tuin nog meer te laten bloeien. Een tuin met bomen, struiken, planten en misschien een vijver; biedt dieren voedsel, veiligheid en nestgelegenheid.
Wilt u weten hoe uw tuin scoort op hittebestendigheid, watervriendelijkheid en levendigheid? En wat u in uw tuin nog kunt verbeteren? Doe in de maanden april en mei mee met de tuinlabelactie!
Deze tool geeft u inzicht in hoe goed uw tuin bestand is tegen steeds warmere, nattere en drogere jaren. Ook vertelt de tool hoe leefbaar uw tuin is voor dieren. Het geeft informatie over hoe uw tuin erbij ligt en op welke vlakken er nog kansen liggen.
We zijn benieuwd! Laat het ons weten.
Stuur een mail naar: duurzaam@wijkbijduurstede.nl.