Het regeerakkoord en de Spreidingswet

In het nieuwe regeerakkoord staan de voornemens om de Spreidingswet in te (laten) trekken en om een nieuwe tijdelijke Asielcrisiswet met crisismaatregelen op te zetten. Dat kan allemaal invloed hebben op de verantwoordelijkheden en taken van gemeenten in Nederland op het gebied van de opvang van asielzoekers en de huisvesting van statushouders.

Het staat nog niet vast

Het regeerakkoord is op 15 mei 2024 opgesteld tussen de nieuwe coalitiepartijen. Dit zijn de voornemens waarop zij inzetten. Het nieuwe kabinet neemt acties om wetten en maatregelen te wijzigen. Daar zal nog tijd overheen gaan. Totdat er wetten afgeschaft zijn, of nieuwe van kracht, gelden de huidige wetten en regels. Zoals de taakstellingen voor opvang en de Spreidingswet.

Situatie onveranderd

Op dit moment is er feitelijk nog niets veranderd aan de situatie rondom asielopvang. De nood in Ter Apel is hoog en er zijn opvangplekken te weinig. Daarom blijven wij uitvoering geven aan de wettelijke verplichtingen die voor ons gelden. 

We blijven de informatie volgen

Het is voor ons als gemeente op dit moment nog onduidelijk wat de voornemens in het regeerakkoord betekenen voor onze werkzaamheden en taakstellingen. We blijven de informatie volgen en kijken, samen met de gemeenteraad, wat dit voor ons betekent.

De gemeente heeft de volgende uitgangspunten

  • We willen de groep opvangen in drie groepen die we over de drie kernen Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek verdelen.
  • Vanaf dag één meedoen in onze samenleving.
  • De opvang brengt waar mogelijk zakelijke kansen voor lokale ondernemers.
  • Elke locatie is minimaal 5 jaar beschikbaar en 100% bezet. Eventueel door tijdelijke huisvesting van andere doelgroepen (starters en spoedzoekers)