Op deze webpagina vindt u meer informatie over het vraagstuk en de stappen die we nemen op weg naar een duurzame toekomst.

Wilt u door ons op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan aan voor nieuws over “Samen in gesprek over de Wijkse energieopwek”.

Aanmelden nieuwsbrief

Samen bouwen aan een duurzame toekomst

Een gezonde planeet vormt de basis voor ons welzijn en dat van ons nageslacht. Een energieneutrale toekomst vormt een belangrijk onderdeel daarvan. Gemeente Wijk bij Duurstede gaat in gesprek met de inwoners en ondernemers om samen te bepalen hoe de energietransitie er in onze gemeente uit moet zien.  Daarom starten wij een groot participatietraject. Om van u te horen wat de kansen, (on)mogelijkheden, zorgen en randvoorwaarden zijn van duurzame energieopwek (zowel elektriciteit als warmte).  Hoe het traject eruit ziet hebben wij uiteengezet in onderstaande fasen.

Fase 0

Op 29 juni 2023 stemde de raad in met het plan van aanpak participatie Duurzame Opwek.

Lees het plan van aanpak Lees de samenvatting

Fase 1

  • Inventarisatie van de brede opwekmogelijkheden
  • Inventarisatie van wat inwoners belangrijk vinden

In deze fase nemen we alle technieken onder de loep die als kansrijk worden gezien om energie te leveren, nu en in de toekomst. Inwoners en ondernemers geven in deze fase aan wat zij belangrijk vinden bij de opwek van energie. Wij horen graag hoe zij bijvoorbeeld tegen benodigde investeringen aankijken of welke waarde zij hechten aan  de bijkomende aspecten van de verschillende technieken. En in hoeverre  duurzame energieopwek ten koste mag gaan van de  beschikbare ruimte.

Wat in deze fase wordt opgehaald is mede input voor de gemeente om haar keuzes te maken.

Fase 2

In deze fase kiezen we op basis van de uitkomsten uit fase 1 een aantal technieken waarover we verder  in gesprek gaan met inwoners en ondernemers van Wijk bij Duurstede.