Energie besparen

Minder energie verbruiken is de eerste stap bij verduurzaming. Als woningeigenaar of huurder kunt u zelf aanpassingen in huis doen om energie te besparen. 

Energie besparen kan op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld door uw huis of gebouw beter te (laten) isoleren. Maar ook kleine energiebesparende maatregelen maken een groot verschil. Ontdek wat u zelf kunt doen. En op welke manier de gemeente inwoners met een laag inkomen hierbij ondersteunt.

Over Energiehulp

De energieprijzen zijn flink gestegen. Veel inwoners van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede hebben daar last van. Gemeente Wijk bij Duurstede, Stichting Binding, het Energieloket en woningcorporaties Woonin en Heuvelrug Wonen slaan daarom de handen ineen. Samen helpen ze inwoners met een laag inkomen om energie te besparen. 

Met de gratis Energiehulp kunnen inwoners hun energieverbruik verlagen. Energiecoaches geven inwoners tips en Energieklussers helpen met het installeren van energiezuinige producten, zoals ledlampen of tochtstrips.

Energiehulp aanvragen

Kreeg u in 2022 of 2023 energietoeslag van het Rijk? Dan ontvangt u voor september 2023 een uitnodigingsbrief voor gratis Energiehulp. Inwoners die de brief niet ontvangen, maar wel een laag inkomen hebben, kunnen ook Energiehulp aanvragen. Lees meer over hoe Energiehulp werkt of klik hieronder om u direct aan te melden voor gratis Energiehulp.

Help buurtbewoners energie besparen. Word vrijwillige Energiecoach of Energieklusser!

Wilt u inwoners graag tips geven om energie te besparen of helpen met energiebesparende klussen aan huis? En bent u gemiddeld twee uur per week (of meer) beschikbaar? Meld u dan aan als Energieklusser of Energiecoach. Klik hieronder voor meer informatie over deze functies en de vacatures.

Gratis Energiehulp aanvragen Word Energiecoach Word Energieklusser

Wat doet het Adviespunt?

Het adviespunt bereidt u voor op het verduurzamingsproces. U krijgt een praktische routekaart die u laat zien welke stappen nodig zijn om uw VvE te verduurzamen. Ook krijgt u inzicht in de landelijke subsidies die voor u interessant zijn.  

Geïnteresseerd? Meld u aan

Staat uw VvE aan het begin van een verduurzamingstraject en wilt u weten hoe u dit aanpakt? Ga dan naar de website Adviespunt VvE. De routekaart en het advies worden opgesteld door de specialisten van adviesbureau DVvE in opdracht van de provincie Utrecht. 

Over het Energie Diensten Centrum (EDC)

Om woningeigenaren te helpen, is Wijk bij Duurstede samen met twintig Utrechtse gemeenten en de provincie Utrecht het Energie Diensten Centrum (EDC) gestart. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 alle woningen en andere gebouwen duurzaam verwarmd worden. 

Het Energie Diensten Centrum is een initiatief van de provincie Utrecht. De provincie en de gemeenten tekenden op woensdag 7 februari 2024 de samenwerkingsovereenkomst.

U kunt op veel verschillende manieren snel en makkelijk energie besparen. Plaats bijvoorbeeld LED-lampen, ga slimmer om met apparatuur en dicht tochtende naden en kieren. Zo bespaart u al snel tientallen euro’s per jaar.

Een goed geïsoleerde woning is prettig wonen en leven. Het is goed voor het milieu en is goed voor uw portemonnee. Als u uw huis of gebouw goed isoleert, dan bespaart u per jaar honderden euro’s. Vaak kunt u hier ook een subsidie voor aanvragen.  

Zo is er een regeling om het verwijderen van asbest te versnellen en het plaatsen van zonnepanelen te stimuleren. Deze subsidie heet: ‘Asbest van het dak af, zonnepaneel erop’. U krijgt de kosten van een inventarisatie-rapport tot maximaal € 400,- terug.

Bekijk op de website van Jouw Huis Slimmer alle landelijke energiesubsidies- en regelingen

Asbest van het dak af, zonnepaneel erop

Omdat het aantal elektrische auto’s in onze gemeente toeneemt, plaatsen we de komende jaren extra openbare laadpunten. Zo verminderen we samen CO2-uitstoot.

Openbare laadpunten

Wilt u weten wat u zelf kunt doen? Vraag een gratis energiegesprek aan via het Energieloket. De energiecoaches vertellen u meer over energie-besparing, aardgasvrij wonen of zelf energie opwekken.  

Contactgegevens

energieloketwijkbijduurstede@gmail.com
06- 1249 2247
Website van de EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC)

Energie besparen is makkelijk, als u weet waar u op kunt letten. Met Jouw Huis Slimmer helpen we u op weg. Lees op de website van Jouw Huis Slimmer meer over de mogelijkheden, slimme tips en initiatieven bij u in de buurt.