Energie besparen

Minder energie verbruiken is de eerste stap bij verduurzaming. Als woningeigenaar of huurder kunt u zelf aanpassingen in huis doen om energie te besparen. 

Energie besparen kan op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld door uw huis of gebouw beter te (laten) isoleren. Maar ook kleine energiebesparende maatregelen maken een groot verschil. Ontdek wat u zelf kunt doen. En op welke manier de gemeente inwoners met een laag inkomen hierbij ondersteunt.

juni 2024: Isolatieaanbod voor woningeigenaren in Wijk bij Duurstede

De gemeente Wijk bij Duurstede maakt het per 1 september 2024 makkelijker voor inwoners om te isoleren. Woningeigenaren met lagere inkomens en/of een lagere woningwaarde kunnen met korting isolatiemaatregelen uit laten voeren als zij aan de voorwaarden voldoen. Alle andere woningeigenaren kunnen voor 29 euro een isolatie-advies voor hun woning laten opstellen waarna ze offertes op maat aangeboden krijgen.  

Dit isolatieaanbod is een belangrijke stap naar een lagere energierekening en een aardgasvrij Wijk bij Duurstede. In 2050 wil Nederland helemaal zijn overgestapt van het gebruik van aardgas naar een duurzame warmtebron. Daarom helpt de gemeente inwoners en bedrijven om de overstap te maken van aardgas naar duurzame en comfortabele alternatieven. 

Aan twee groepen woningeigenaren biedt de gemeente niet alleen hulp bij isolatiemaatregelen maar ook een korting:

  • Huiseigenaren die de energietoeslag hebben ontvangen in 2022 of 2023 krijgen een gratis energieadvies, 4000 euro korting en complete ontzorging bij het uitvoeren van de isolatie;
  • Huiseigenaren met een inkomen boven de 120 procent van het sociaal minimum krijgen 750 euro subsidie en ontzorging bij het uitvoeren en advies over financiering van de isolatie. Op een tweede isolatiemaatregel ontvangt de huiseigenaar 1250 euro korting.

De woning van bovenstaande twee doelgroepen moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals een woningwaarde onder de 400.000 euro (WOZ met peildatum 1 januari 2022), een vastgesteld energielabel D, E, F, G of twee bouwdelen van de woning die nog geïsoleerd moesten worden op 1 januari 2023.

Voor iedereen die gaat isoleren, geldt dat (ook) de landelijke ISDE subsidie kan worden aangevraagd.

Brief in september 2024

Inwoners uit deze doelgroepen ontvangen in september een brief met meer informatie. Woningeigenaren die niet aan de voorwaarden voldoen maar wel willen isoleren, betalen slechts 29 euro voor isolatie-advies. Ook ontvangen zij offertes en hulp om financiering te regelen. 

Wilt u op de hoogte blijven van dit isolatie-aanbod? Meld u aan via ons online formulier. U ontvangt van ons per e-mail bericht wanneer de actie van start gaat. 

'Winst uit je woning'

Deze gemeentelijke subsidieregeling wordt mogelijk gemaakt door het Nationaal Isolatie Programma van het Rijk. De voorwaarden en looptijd (tot 31 december 2026) zijn door het Rijk bepaald. De uitvoering van deze regeling wordt voor 13 gemeenten georganiseerd door ‘Winst uit je Woning’. Dat doen zij in opdracht van het Energie Dienstencentrum (EDC). Hierin werken 23 Utrechtse gemeenten samen met de provincie Utrecht aan de warmtetransitie.

Verminder uw verbruik én bespaar geld met GRATIS Energiehulp

Snel uw verbruik verminderen en dus geld besparen op de energierekening, uw wooncomfort verhogen en uw woning energiezuiniger maken? Dat kan met Energiehulp!

Hoe werkt Energiehulp?

De energiecoaches en klussers van Energiehulp komen bij u thuis langs, ze geven tips en voeren klusjes uit waarmee u gelijk energie bespaart, door bijvoorbeeld het plaatsen van ledlampen of radiatorfolie. Een bezoek van Energiehulp is helemaal gratis. Ook de tips, uitgevoerde klussen en producten zijn gratis.

Energiehulp is een samenwerking van de gemeente Wijk bij Duurstede, Stichting Binding, het Energieloket, Woonin en Nabij Wonen. 

Voor wie is Energiehulp?

  • Inwoners van Wijk bij Duurstede, Cothen of Langbroek als zij: 
    • Energietoeslag hebben ontvangen óf;
    • Een laag inkomen hebben met hoge energiekosten, óf; 
    • Een laag inkomen hebben en een woning met een energielabel E, F of G.

Gratis witgoed omruilactie

Energiehulp biedt nu een unieke kans om uw oude witgoedapparaten (zoals uw wasmachine, koelkast of vriezer) om te ruilen voor een nieuwe energiezuinig model. Deze actie is gratis. Iedereen die in aanmerking komt voor de actie ontvangt half augustus 2024 een brief. Aanmelden kan tot en met 15 november 2024. Meld u meteen aan, want op = op.

Voorwaarden gratis witgoed omruilactie Veelgestelde vragen over Energiehulp Gratis Energiehulp aanvragen

Wat doet het Adviespunt?

Het adviespunt bereidt u voor op het verduurzamingsproces. U krijgt een praktische routekaart die u laat zien welke stappen nodig zijn om uw VvE te verduurzamen. Ook krijgt u inzicht in de landelijke subsidies die voor u interessant zijn.  

Geïnteresseerd? Meld u aan

Staat uw VvE aan het begin van een verduurzamingstraject en wilt u weten hoe u dit aanpakt? Ga dan naar de website Adviespunt VvE. De routekaart en het advies worden opgesteld door de specialisten van adviesbureau DVvE in opdracht van de provincie Utrecht. 

Over het Energie Diensten Centrum (EDC)

Om woningeigenaren te helpen, is Wijk bij Duurstede samen met twintig Utrechtse gemeenten en de provincie Utrecht het Energie Diensten Centrum (EDC) gestart. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 alle woningen en andere gebouwen duurzaam verwarmd worden. 

Het Energie Diensten Centrum is een initiatief van de provincie Utrecht. De provincie en de gemeenten tekenden op woensdag 7 februari 2024 de samenwerkingsovereenkomst.

U kunt op veel verschillende manieren snel en makkelijk energie besparen. Plaats bijvoorbeeld LED-lampen, ga slimmer om met apparatuur en dicht tochtende naden en kieren. Zo bespaart u al snel tientallen euro’s per jaar.

Een goed geïsoleerde woning is prettig wonen en leven. Het is goed voor het milieu en is goed voor uw portemonnee. Als u uw huis of gebouw goed isoleert, dan bespaart u per jaar honderden euro’s. Vaak kunt u hier ook een subsidie voor aanvragen.  

Zo is er een regeling om het verwijderen van asbest te versnellen en het plaatsen van zonnepanelen te stimuleren. Deze subsidie heet: ‘Asbest van het dak af, zonnepaneel erop’. U krijgt de kosten van een inventarisatie-rapport tot maximaal € 400,- terug.

Bekijk op de website van Jouw Huis Slimmer alle landelijke energiesubsidies- en regelingen

Asbest van het dak af, zonnepaneel erop

Omdat het aantal elektrische auto’s in onze gemeente toeneemt, plaatsen we de komende jaren extra openbare laadpunten. Zo verminderen we samen CO2-uitstoot.

Openbare laadpunten

Wilt u weten wat u zelf kunt doen? Vraag een gratis energiegesprek aan via het Energieloket. De energiecoaches vertellen u meer over energie-besparing, aardgasvrij wonen of zelf energie opwekken.  

Contactgegevens

energieloketwijkbijduurstede@gmail.com
06- 1249 2247
Website van de EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC)

Energie besparen is makkelijk, als u weet waar u op kunt letten. Met Jouw Huis Slimmer helpen we u op weg. Lees op de website van Jouw Huis Slimmer meer over de mogelijkheden, slimme tips en initiatieven bij u in de buurt.