Energie opwekken

Steeds meer mensen wekken zelf duurzame energie op. Bijvoorbeeld door middel van:

  • zonnepanelen op het dak
  • een kleine windmolen op het erf
  • een warmtepomp bij uw woning of gebouw.

Wij helpen u graag op weg.

Hieronder leest u meer over de mogelijkheden, de voordelen en hoe wij u hierbij kunnen helpen.

Zonne-energie is één van de duurzame energiebronnen. Zonnepanelen vangen de warmte en het licht van de zon op en zetten het om in energie. Deze schone energie draagt bij aan een schonere lucht en minder C02-uitstoot. Investeren in zonnepanelen levert u veel op. Hiermee kunt u zelf uw duurzame energie opwekken en gebruiken.

De aanschaf van zonnepanelen heeft u na zes tot acht jaar terugverdiend. Lees op de website van Jouw Huis Slimmer meer over de mogelijkheden.

Ook het Energieloket helpt u graag op weg.

Veelgestelde vragen over zonne-energie Asbest van het dak, zonnepaneel erop Zonnepanelen/-collectoren

De wind is een belangrijke schone en duurzame bron voor het winnen van energie. Zelf energie opwekken met wind? Ontdek of uw erf geschikt is voor een kleine windmolen.

Met een kleine windmolen op uw (boeren)erf kunt u uw eigen groene stroom opwekken. Dat levert al snel 20 tot 24 MWh per jaar op. Dat staat gelijk aan het stroomverbruik van acht gemiddelde Nederlandse huishoudens.

Kleine windmolens zijn maximaal twintig meter hoog. Ter vergelijking, grote windmolens kunnen soms wel 170 tot 240 meter hoog zijn. Een kleine windmolen is uitsluitend bedoeld om stroom op te wekken voor bedrijven die veel energie gebruiken.

Niet iedereen kan zomaar een windmolen plaatsen, de gemeente stelt een aantal voorwaarden. Zo moet het gaan om een (agrarisch) bedrijf in het buitengebied óf op bedrijventerrein Broekweg. Er moet altijd een omgevingsvergunning aangevraagd worden voor een kleine windmolen. Op dit moment zijn zes agrariërs geïnteresseerd.

Veelgestelde vragen kleine windmolens

In 2050 wil gemeente Wijk bij Duurstede aardgasvrij zijn. U kunt ook nu al kiezen voor een andere manier om uw woning en het water uit de kraan te verwarmen.  Bijvoorbeeld door middel van een (elektrische) warmtepomp.  

Een warmtepomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. De pomp zet dit om in energie om de woning en het kraanwater te verwarmen.

Er bestaan veel verschillende warmtepompen. En ze werken net allemaal wat anders. Het grote voordeel is dat een warmtepomp snel is aangesloten en het is duurzamer dan een cv-ketel.  

Kijk voor handige tips en meer informatie ook eens op de website van Jouw Huis Slimmer.

Naast deze maatregelen kunt u ook bewust kiezen voor een leverancier van duurzame energie. Deze is vaak niet duurder dan ‘grijze’ energie. Zo levert de EigenWijkse Energie 100 procent groene, lokale energie zonder winstoogmerk.