Zonnepanelen

Op het dak van het Huis van de Gemeente liggen sinds 6 mei 2014 92 zonnepanelen. Het Wijkse bedrijf Volt4U heeft de werkzaamheden uitgevoerd.

De 92 zonnepanelen hebben een totaal vermogen van maximaal 23.000W

Dit komt overeen met het gemiddelde verbruik van 5 huishoudens! Voor het Huis van de Gemeente betekent dit dat 4% van het totale stroomverbruik duurzaam wordt opgewekt. De overige stroom koopt de gemeente duurzaam in bij de firma Greenchoice.

Wilt u real-time zien hoeveel de panelen op dit moment opleveren?

Kijk dan website van Solar Edge. (Deze website werkt het best met Google Chrome of Mozilla Firefox, niet met Internet Explorer).

Als geheugensteuntje 1 kWatt = 1000 watt. Een wasmachine gebruikt voor een wasbeurt al snel 1000 watt en een TV scherm verbruikt ongeveer 70-100 watt per uur.

Bekijk wat onze zonnepanelen opleveren

Is uw dak geschikt voor zonnepanelen?

Bekijk via de Zonnekaart of uw dak geschikt is voor zonnepanelen of zonneboilers. Met de eenvoudige rekenmodule rekent u snel uit wat de investering zal opleveren. De provincie Utrecht biedt de zonnekaart aan alle gemeenten in de provincie aan.

De gemeente geeft geen subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen. Wilt u zonnepanelen plaatsten? Houdt er rekening mee dat er extra bouwregels, bijvoorbeeld in de binnenstad, kunnen gelden. Het is zeer waarschijnlijk dat u een omgevingsvergunning moet aan te vragen vanwege het 'beschermd stadsgezicht'.

Heeft u nog vragen?

Bekijk de folder Zonnecollectoren en zonnepanelen of bel met de gemeente via 0343-595 595.

Eigenaren en huurders van monumentale panden vragen regelmatig om plaatsing van zonnepanelen. Op dit moment zijn hier geen (spel)regels voor binnen de gemeente. De gemeente maakt per geval een afweging.

Deze richtlijnen zijn opgesteld om:

  • hier eenduidig mee om te gaan.
  • een juiste balans te vinden tussen:
    • de wensen van eigenaren
    • het openbare belang van behoud en bescherming monumenten/stad- en dorpsgezichten
    • en productie van duurzame energie.

Met deze richtlijnen sluit de gemeente aan bij de regels die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed , Welstand en Monumenten Midden Nederland en de gemeenten Houten en Utrecht hebben opgesteld.

De brochures van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hieronder geven antwoord op vragen:

  • over zonnepanelen op een monument.
  • waar u op moet letten.
  • welke duurzame alternatieven er zijn.
Brochure eigenaren of huurders Brochure vergunningverleners Brochure voor vakmensen Richtlijnen Zonnepanelen/-collectoren